Bebelusii prematuri nu au sistemul muscular foarte bine dezvoltat, fapt pentru care orice miscare trebuie facuta cu atentie si tinand cont de nevoile micutilor.
In mod normal, un bebelus este asezat pentru pozitia de somn pe burtica. Aceasta pare a fi cea mai confortabila postura agreata de majoritatea copilasilor!
Cu toate acestea, in ultimii zece ani, studiile efectuate au demonstrat ca bebelusii care dorm pe burtica in primele luni de viata, au un risc mai ridicat de dezvoltare a sindromului mortii infantile (SIDS).
In cazul in care un bebelus nascut prematur, a fost pozitionat in spital pe spate in timpul somnului, in momentul in care ajunge acasa, el devine confuz si nu mai stie ce pozitie sa adopte astfel incat sa-i fie favorabila unui somn linistitor.
Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda ca bebelusii nascuti pematur sa fie asezati pe spate si nu pe burtica, cu exceptia momentului in care medicul intervine cu o indrumare in acord cu nevoile prematurului.
AAP descurajeaza pozitionarea pe o parte a bebelusului luat fiind in considerare situatia sa fragila. Daca prematurul vostru s-a obisnuit sa doarma pe abdomen, trecerea va fi destul de dificila la o alta pozitie iar in cazul acesta incercati sa il supravegheati in timpul somnului si sa observati daca totul decurge in parametrii normali, daca are un somn lin si profund etc.
Folositi paturici subtiri, confectionate din bumbac 100% pentru ca pielea bebelusului prematur este sensibila si poate fi alergica la alte materiale, pentru a le crea un paravan de sustinere in timp ce dorm. Niciodata sa nu optati pentru paturi groase, perne mari etc.
In afara tuturor sfaturilor care vi se ofera, nu ezitati sa intrebati medicul dumneavoastra pediatru despre pozitia corecta a bebelusului nascut prematur, el este cel mai in masura pentru a va ajuta, mai ales daca bebelsul are probleme de respiratie, reflux gastroesofagian etc. In momentul in care asezati bebelusul pe burta, asigurati-va ca este treaz pentru a-si folosi muschii gatului si ai umerilor, atat de importanti pentru dezvoltarea lui, pe care nu si-i poate utiliza din pozitia de stat pe spate.
Mai multe informatii puteti afla accesand: http://www.premature-infant.com/articles.html
Andra Birladeanu,
Editor coordonator Micolino.ro
Comenteaza