Ghidul Prematurului – un proiect unic în România inițiat și realizat în exclusivitate de Asociația Unu și Unu a fost distribuit gratuit in 19.000 de exemplare, in peste 60 de maternitati de gradul II si III, acoperind 45 de orase din Romania.
Astfel, parintii care au bebelusi internati la terapie intensiva in orasele Galati, Pitesti, Bacau, Drobeta Turnu Severin, Sf. Gheorghe, Sibiu, Targu Secuiesc, Odorheiu Secuiesc, Cluj, Miercurea Ciuc, Medgidia, Satu-Mare, Piatra-Neamt, Alexandria, Timisoara, Buzau, Resita, Vaslui, Craiova, Hunedoara, Zalau, Constanta, Targu-Jiu, Targu-Mures, Timisoara, Ploiesti, Focsani, Deva, Iasi, Slobozia, Bistrita, Botosani, Oradea, Radauti, Sighetu-Marmatiei, Slatina, Ramnicu-Valcea, Braila, Alba Iulia, Brasov, Targoviste, Baia-Mare, Braila, Tulcea si Bucuresti pot solicita si primi, in mod gratuit, un exemplar din prima editie a Ghidului prematurului de la neonatologul sau.
In capitala, Ghidul Prematurului poate fi gasit la Spitalul Universitar de Urgență din București, Maternitatea Polizu, Spitalul Marie-Curie, Spitalul Elias, Cantacuzino, Maternitatea Giulesti, Spitalul Clinic de urgenta Sf. Pantelimon, Spitalul clinic de urgenta Sf. Ioan, Spitalul clinic de urgenta Grigore Alexandrescu.
“Ne bucura tare mult ca stirea lansarii Ghidul Prematurului a ajuns la parintii din maternitatile oraselor enumerate mai sus, iar reactiile lor nu au intarziat sa apara. Au simtit nevoia sa ne scrie pe adresa de e-mail a Asociatiei Unu si Unu, sa ne multumeasca si sa il considere o necesitate in urmarirea bebelusului nascut inainte de termen, mai ales pe perioada spitalizarii. Speram ca vor intra in posesia lor cat mai curand, de aceea ii incurajam sa intrebe echipa medicala despre acest material, acolo unde medicii nu au apucat inca sa il puna la dispozitia parintilor. Prin acest ghid ne dorim ca parintii sa beneficieze de un ajutor real in aceasta lupta informandu-se corect chiar de la specialisti” spune Diana Gămulescu – vicepreședinte Asociația Unu și Unu
De curand, Ghidul Prematurului este disponibil si in varianta digitala pe site-ul Asociatiei Unu si Unu: http://unusiunu.com/ghidul-prematurului/
Despre Ghidul Prematurului
Acest demers civic aparține Asociației Unu și Unu și a fost finanțat integral prin acțiuni de fundraising. Asociația a implicat un grup de specialiști: ginecologi, neonatologi, psihologi- care au oferit informații despre cauzele posibile ale prematuritatii, investigații, afecțiuni ale prematurului, alimentație, recomandări pentru părinții de copii prematuri, dar și informații utile legate de drepturile copilului prematur, tipuri de concedii la care au dreptul părinții sau monitorizarea prematurului până la 2 ani.
Ghidul Prematurului a fost lansat în România, pe 29 iulie în cadrul unei conferințe la Ministerul Sănătății care susține această inițiativă a societății civile, prilej cu care s-a anunțat oficial de către prof. dr. Dorel Săndesc, Secretar de stat în Ministerul Sănătății, că anul acesta, s-au alocat peste 4,1 milioane de lei pentru secțiile de neonatologie și se vor suplimenta în perioada imediat următoare la rectificarea bugetară.
Despre Asociația Unu și Unu
Asociația Unu și Unu este prima și singura asociație de părinți care apăra drepturile copiilor din sarcini multiple și/sau prematuri și ale familiei acestora, oferind suport pe perioada spitalizării și după externare. Asociația Unu și Unu este membră a EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), organizație care adună reprezentanți din peste 50 de țări.
EFCNI, cu sediul în Germania, este prima organizație pan-europeană care reprezintă interesele prematurilor și ale nou-născuților, dar și ale părinților acestora. Misiunea Unu și Unu este de a îmbunătăți sănătatea bebelușilor prin proiecte de prevenție privind nașterea prematură, informare și educare a societății civile privind nașterea înainte de termen, oferirea de suport părinților cu copii născuți înainte de termen și derularea de proiecte privind urmărirea, monitorizarea copiilor după externare până la vârsta de 2 ani. Viziunea Asociației Unu și Unu este să devină vocea prematurilor, a multipleților și a părinților lor din România.
Comenteaza