Trecerea de la starea de graviditate, care este o calatorie minunata, cu multe emotii, cu multe asteptari, cu multe planuri, cu multa bucurie, la cea de mama care tocmai a dat nastere unui copil prematur, nu este usoara.
O nastere prematura atrage dupa sine o serie de emotii negative care se resimt atat in randul mamelor, cat si in randul celorlalti membri ai familiei.
Un aspect care intervine in mintea fiecarei mamei, dupa nastere este depresia. Oare ma voi confrunta cu ea? Cum imi dau seama daca sufar sau nu de depresie?
Statisticile efectuate in acest domeniu arata ca 1 din 7 mame dezvolta despresie postpartum, 85% din mamele cu depresie dupa nastere nu sunt diagnosticate si nu primesc tratamentul necesar pentru a depasi aceasta perioada.* Incepand cu acest moment este important ca mamele sa constientizeze ca in depresia postpartum le sunt afectate gandurile si ca o consiliere specializata le-ar putea ajuta sa iasa din acest obstacol.
Pentru a lamuri acest aspect va vom prezenta pe scurt care sunt semnele ce anunta instalarea depresiei si de ce este important sa nu le ignorati.
Astfel, verificati daca starile de mai jos se regasesc pe lista voastra de simtiri:
- Senzatia de oboseala
- Lipsa de interes
- Sentimente de vinovatie
- Lipsa placerii de a petrece timp cu bebelusul
- O stima de sine scazuta
- Tristete continua
- Stare de iritabilitate fara motiv
- Intoleranta fata de cei din jur
- Probleme de concentrare
- Senzatie de epuizare
- Tulburari de somn ( fie dormiti prea mult, fie aveti insomnie)
- Tulburari de alimentatie (fie mancati prea mult, fie nu aveti pofta de mancare)
Este important sa retineti faptul ca daca prezentati simptomele de mai sus nu inseamna imediat ca suferiti de depresie. Multe din starile semnalate de majoritatea mamicilor pot fi cauzate de stres, lipsa somnului, o alimentatie deficitara etc.
Tragem un semn de alarma in momentul in care aceste simptome se pastreaza in timp si deci nu sunt sezoniere, nu trec dupa un timp scurt.
Nu va ignorati starile si apelati la un ajutor specializat. Este absolut obligatoriu ca starea voastra de sanatate sa fie excelenta pentru a putea fi un sprijin pentru copilul care s-a grabit sa vina mai repede pe lume.
Unii oameni prefera sa vorbeasca despre aceste stari cu prietenii apropiati, cu familia insa este benefic sa va indreptati atentia catre specialistii care cunosc fenomenul si care va pot ghida in gasirea strategiilor de eliminare a gandurile negative.
Consilierii, psihologii sunt persoane instruite si autorizate care privesc obiectiv situatia in care va aflati, nu va judeca, nu va eticheteaza si tot ceea ce discutati ramane confidential. De aici deriva sentimentul de siguranta, suport si protectie pe care il aveti in cadrul acestor terapii.
Nu aveti idee unde sa gasiti astfel de specilisti in Romania? Stiati ca Asociatia Unu si Unu ofera in mod gratuit serviciul de consiliere in spitalul Marie Curie din Bucuresti, iar un psiholog autorizat, in cadrul unor grupuri terapeutice acorda ajutor tuturor mamelor ce nasc prematur?
Mai multe detalii gasiti pe www.unusiunu.com
Mai multe informatii despre acest subiect si despre tot ce inseamna un copil prematur puteti gasi pe: http://unusiunu.com/ghidul-prematurului/
Sursa foto: psyportal.net
*Studiu publicat in prima editie Ghidul Prematurului
Comenteaza