O voce blanda, o imbratisare calda, o atingere parinteasca…acestea sunt ingredientele esentiale in reteta de succes cu bebelusul fiecaruia dintre noi!
Majoritatea mamicilor au o idee in timpul sarcinii despre ceea ce urmeaza sa se intample, dar aceasta viziune nu include niciodata posibilitatea internarii la sectia de terapie intensiva sau o nasterea prematura.
O nastere prematura impune sentimentul unei pierderi, aparitia sentimentului de vinovatie si nu in ultimul rand o tristete covarsitoare.
Bebelusii care s-au grabit sa vina mai repede pe lume au nevoie imediata de ingrijire la sectia de neonatologie, iar parintii se simt deconectati de copilul lor, avand in vedere ca nu li se permite accesul sau contactul direct cu bebelusii.
Aceasta prima separare vine insotita cu sentimentul de incertitudine asupra starii de sanatate a micutului, potentialul sau de dezvoltare si efectele acestei separari.
Cum sa te simti mai aproape de micutul tau in astfel de conditii?
Ei bine, s-au gasit variante la aceasta circumstanta cu care se confrunta din ce in ce mai multe mamici: metoda de tip cangur!
Metoda tip cangur in ingrijirea bebelusilor a fost dezvoltata la inceputul anilor 1980 de catre doi neonatologi din America de Sud. Pentru ca la acea vreme, in sectiile de terapie intensiva nu existau incubatoare pentru ingrijirea bebelusilor nascuti prematur, s-a apelat la o alta metoda si anume: mama isi tinea bebelusul lipit de pieptul ei, ajutandu-l astfel la pastrarea unei temperaturi ridicate a corpului. Astfel s-a nascut conceptul de ingrijire de tip cangur sau Kangoroo care.
Mamele isi tineau bebelusii la piept timp de 24 de ore pe zi, dormeau cu ei si ii alaptau. Practic isi petreceau toata ziua si toata noaptea tinandu-i la piept.
Au fost observate imbunatatiri extraordinare in privinta evolutiei acestor copilasi. Nu numai ca au supravietuit dar au si prosperat, au luat in greutate mai repede, a fost stabilizat sistemul respirator si sistemul cardiac astfel incat au fost externati mai repede.
Tehnica de tip cangur s-a dovedit a fi sigura si benefica pentru bebelusii nascuti inainte de termen. Contactul skin to skin cu bebelusul tau este modalitatea ce te implica cel mai mult in ingrijirea si atasamentul cu bebelusul. Prin simpla prezenta a mamei, bebelusii sunt mai calmi, plang mai putin, dorm mai bine, sunt mai linistiti pentru ca mama inseamna protectia si siguranta de care au nevoie aceste suflete.
Tehnica de tip cangur ajuta la:
– o alaptare mai usoara a bebelusului nascut inainte de termen;
-cresterea productiei de lapte matern;
– dezvoltarea unei relatii profunde cu bebelusul;
-dezvoltarea sentimentului de incredere in randul parintilor, in legatura cu capacitatea bebelusului de a face fata acestei situatii; parintii devin mai increzatori in abilitatile lor parintesti de a ingriji un bebelus nascut inainte de termen;
-reducerea stresului impus de sectia de neonatologie atat in randul parintilor cat si pentru micut;
-rezistenta crescuta la durere. Specialistii au afirmat ca bebelusii care au avut contact fizic direct cu mama lor dupa nastere au dovedit o rezistenta mai buna la durere;
Este important de mentionat ca puteti continua cu tehnica de tip cangur si dupa ce bebelusul s-a stabilizat din punctul de vedere al sanatatii. Se mentine si se amplifica relatia cu bebelusul. Ar trebui sa va creati un program macar de o ora pe zi in care sa aplicati tehnica.
Ce poate fi mai frumos decat sentimentul de apartenenta al copilasului tau? Ce poate fi mai linistitor decat sa ai bebelusul la pietul tau? Sunt sentimente foarte greu de definit ce isi lasa amprenta in viata fiecarei mame.
Tineti-va bebelusii strans la piept!
Sursa: http://www.peekabooicu.net/
Andra Birladeanu,
Editor coordonator Micolino.ro
Comenteaza