București, 10 iunie 2015. Societatea civilă formată din părinți, jurnaliști, ONG-uri, VIP-uri, medici și autorități au participat astăzi, de Ziua Națională a Părinților cu copii prematuri, la primul marș dedicat bebelușilor care se nasc prematur și familiilor acestora. Evenimentul, organizat în premieră în România de Asociația Unu și Unu, reprezintă un semnal de alarmă în legătură cu fenomenul nașterilor premature, aflat într-o continuă creștere atât la nivel internațional, cât și în România. Organizatorii atrag atenția si asupra impactului pe care îl are nașterea prematură asupra nou-născutului, familiei și societății.
„Ne propunem ca prin acest marș să tragem un semnal de alarmă într-o manieră diferită asupra fenomenului de prematuritate care afectează numeroase familii din România. Ne dorim să sporim conștientizarea și să contribuim la prevenție prin informare. Acest eveniment își propune să determine întreaga societate să lupte și să ajute pentru ca numărul de copii prematuri din România să se micșoreze”, declară Diana Gămulescu, vicepreședinte Asociața Unu și Unu.
Nașterea prematură, cauză majoră a mortalității infantile
În fiecare an, în Europa, se înregistrează peste 500.000 de nașteri premature, iar in România rata este de 10%. Acest fenomen reprezintă una dintre principalele cauze ale mortalității infantile, precum și un risc major în dezvoltarea pe termen scurt și lung a diferitor probleme de sănătate, atât pentru nou-născuți, cât și pentru mame.
“Pentru un medic neonatolog este o provocare salvarea vieții unui prematur foarte mic, nou-născutul poate fi și imprevizibil, își schimbă starea de la un moment la altul. Munca în terapie intensivă este în echipă, necesită un consum de energie foarte mare pentru a salva vieți.” spune dr. Ioana Roșca, medic primar neonatologie, specialist pediatru, Șef sectie Neonatologie, Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” din București.
Factori de risc și impactul nașterii premature
Dintre factorii de risc care duc la apariția problemelor în timpul sarcinii și la nașterea prematură se numără consumul de alcool, fumatul, dietele de alimentație nesănătoase, greutatea din timpul sarcinii, statutul socio-economic scăzut, nivelul ridicat de stres și numărul mare de ore de lucru, lipsa îngrijirii pre-natale sau realizarea acesteia după termen, dar și lipsa sprijinului social.
Impactul nașterii premature asupra nou-născuților poate avea efecte la nivel fizic pe termen lung – apariția unor probleme de auz sau văz, a afecțiunilor cronice ale plămânilor, varii probleme ale sistemului cardiovascular, efecte la nivel neurologic și comportamental – apariția simptomelor specifice dislexiei, paraliziilor cerebrale, hiperactivității, anxietății sau depresiei, precum și dificultăți de integrare a copilului în familie și, mai târziu, în societate.
Greutatea mică a bebelușilor, efect al fenomenului nașterii premature. Date și statistici din România
Potrivit datelor publicate de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului în documentul “Analiza mortalității infantile și mortalității 0-5 ani” în anul 2013, o altă cauză a mortalității infantile o reprezintă numărul mare de copii cu o greutate mică și foarte mică la naștere, acest fenomen fiind determinat, pe lângă dezvoltarea insuficientă a fătului în timpul gestației, și de nașterea prematură.
Conform informațiilor preliminare publicate de Ministerul Sănătății prin Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului și Fundația CRED în documentul “Evaluarea regionalizării îngrijirilor pentru nou-născuți în anul 2014”, România înregistrează una dintre cele mai crescute rate ale copiilor născuți cu greutatea egală sau mai mică de 2500 gr – 10,24%, din care 3,5% sub 1999 gr. La ora actuală, aceste valori sunt în creștere în comparație cu valorile înregistrate în alte țări ale Uniunii Europene, unde rata variază între 4-8 %.
Despre Marșul prematurilor
Marșul prematurilor va fi organizat anual și va aduce în atenția societății civile, și nu numai, câte o problemă a prematurității, tema marșului din acest an fiind RESPIRAȚIA și incapacitatea nou-născuților de a respira singuri. Anul acesta a fost aleasă data de 10 iunie, în luna copilului, pentru că bebelușii născuți prematur nu au posibilitatea de a primi, imediat după naștere, scorul Apgar cu valoarea 10. Organizatorii consideră, însă, că acești bebeluși sunt de nota 10 prin puterea și dorința lor de a supraviețui.
De asemenea, Asociația Unu și Unu a dorit să reprezinte în mod simbolic, prin activitățile desfășurate, care este parcursul unui bebeluș prematur din burtica mamei, până în momentul în care acesta este conectat la aparate și începe să respire cu ajutorul dispozitivelor. Pentru ca acest drum să fie cât mai scurt și intervenția asupra bebelușului prematur să fie cât mai eficientă, specialistii recomandă ca nașteruile care se întâmplă înainte de cea 32-a săptămână, să se realizeze în maternități cu secții de terapie intensivă neonatală de gradul III.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Unu pentru Unu în parteneriat cu Rogalski Damaschin Public Relations, EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), Dreamcatchers, Fun Science – Profesorul Trasnit, SOSI (SOS Infertilitatea), Crucea Albă, ABCD Kids, CHIESI ROMANIA și cu sprijinul: Kiesi, Abbvie, Dorna.
Asociața Unu și Unu mulțumește tuturor susținătorilor, bloggerilor, partenerilor media și jurnalistilor care au participat la acest eveniment: Realitatea, Adevarul, Romania Tv, Revista Garbo, Revista Copii si Parinti, Click Sanatate, Ziua Constanta, Voluntariat in Romania, Lectia de Prim Ajutor, Federatia Volum, Mame pentru Mame Ong, Mami Alapteaza, BeFabulousArt, Tily Niculae, Codrut Keghes, Bogdana Dobre, Ana Ana Maria Mitrus, Ana Nicolescu, Irina Popescu, Micolino, Al treilea sector, Stiri Ong, La ceai cu mamici, Wahm, Cristiana Ionescu, Voluntarii Sos Infertilitatea, Baghete Fermecate, Tu si Bebe, Romania Pozitiva, GoKid,Hotnews, Cool baby, Suflet de mamica, Simona Tache, Nina Sofian, Andreea M Stoica, PRO TV, Antena 1, Digi TV, TVR1, RRA, Libertatea, Radio Zu pentru sustinerea evenimentului #marsulprematurilor si tuturor parintilor ce au raspandit pe facebook mesajul marsului.
Prezența tuturor înseamnă o voce unitară și mai puternică pentru ca prematuritatea din România să fie spusă și auzită.
Despre Asociația Unu și Unu
Este prima și singura Asociație de părinți care apăra drepturile copiilor din sarcini multiple și/sau prematuri și ale familiei acestora, oferind suport pe perioada spitalizării și după externare. Asociația Unu și Unu este membră a EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), organizație care adună reprezentanți din peste 50 de țări.
EFCNI, cu sediul în Germania, este prima organizație pan-europeană care reprezintă interesele prematurilor și a nou-născuților, dar și ale părinților acestora. Misiunea Unu și Unu este de a îmbunătății sănătatea bebelușilor prin proiecte de prevenție privind nașterea prematură, informare și educare a societății civile privind nașterea înainte de termen, oferirea de suport părinților cu copii născuți înainte de termen și derularea de proiecte privind urmărirea, monitorizarea copiilor după externare până la vârsta de 2 ani. Viziunea Asociației Unu și Unu este să devină vocea prematurilor, a multipleților și a părinților lor din România.
Mai multe detalii pe pagina www.unusiunu.com și pe pagina de Facebook.
Comenteaza