În general, grupurile de suport sunt grupuri de persoane aflate în situații de viață similare care se întalnesc în mod regulat pentru a împărtăși experiențele lor legate de un anumit eveniment de viață, resimțit că fiind dificil de gestionat.

Persoanele care formează un grup de suport vor simți că nu sunt singurele care au o ”problema” sau mai multe, vor înțelege că și alții trec prin situații similare și astfel grupul devine o sursă de sprijin într-o perioadă mai dificilă.

Deoarece într-un grup terapeutic de suport sunt împărtășite sentimente, experiențe și  gânduri, el are un rol de echilibrare și vindecare, iar astăzi, vă voi spune mai multe despre grupul de suport organizat pentru mamele care au născut prematur, un proiect de suflet al Asociației Unu și Unu în care m-am implicat cu mare drag.

Având experienţa naşterii premature, în primul rând prin acest grup am creat un cadru securizat în care mamele vin şi pot să vorbească despre ceea ce le frământă legat de naşterea timpurie. Grupul reuneşte mame care împărtăşesc lucruri, sentimente, trăiri asemănătoare. Aici ele se regăsesc în experienţele celorlalte mame şi cel mai imporant, se simt în siguranţă şi pot să vorbească deschis despre frământările, nesiguranţele şi emoţiile lor.

Avantajul acestui grup de suport este că mamele sunt libere să exprime tot ceea ce simt, fără teama de a fi etichetate sau judecate, deoarece se identifică cu trăirile şi experienţa celorlalte mame din grup.

Aşa cum spune Aldous Huxley, cred cu tărie căExperienţa nu este ceea ce ţi se întâmplă; este ceea ce faci cu ce ţi se întâmplă, de aceea, obiectivul grupului de suport, este acela de a ajuta mamele să-şi restabilească echilibrul fizic şi emoţional după naşterea prematură şi foarte important, să ajungă să privească această experienţă unică ca pe un prilej de creştere şi învăţare.

Mamele au perceput grupul de suport ca fiind o soluţie la problema naşterii premature, deoarece toate au venit în grup cu emoţii puternice. Ele spun că după naşterea prematură cel mai adesea:
– se simt depăşite de situaţie
– simt că tot ceea ce au făcut este bine, dar nu se întâmplă nimic bun
– simt că şi-au pierdut “direcţia” şi nimic nu mai funcţionează în viaţa lor
– simt că sunt într-o situaţie ”fără ieşire”
– simt că sunt confuze, dărâmate, bulversate şi percep acut aceste stări
– simt că sunt blocate din punct de vedere psihic (afectiv emoţional şi cognitiv raţional)
– doresc să se sfătuiască cu cineva “de încredere”
– doresc să exprime ceea ce simt, fără teamă de a fi judecate

Feedback-ul mamelor despre ajutorul pe care l-au primit aici, punctează importanţa acestui demers terapeutic în viaţa lor:
– „poţi avea o familie iubitoare şi prieteni buni, însă uneori să simţi că ei nu te pot înţelege în totalitate”
– „este util să afli cum alţii au reuşit să depăşească anumite aspecte legate de naşterea prematură, să afli care sunt strategiile lor de a face faţă situaţiei”
– „împărtăşirea experienţelor cu alţii asemena ţie, care trec prin experienţa naşterii premature, te ajută să te adaptezi mai uşor la situaţia prin care treci”

Beneficiul principal obţinut prin participarea la grupul de suport este că mamele pe parcursul întâlnirilor îşi schimbă perspectiva din care privesc lucrurile cand vorbesc despre evenimentul naşterii premature, astfel, pas cu pas ajungând la o stare de echilibru.

Urmare şedinţelor de grup ele au început să înveţe:
– să nu se mai învinovăţească pentru naşterea prematură
– să vadă diferenţa dintre ce îşi doresc şi ce se poate realiza cu adevărat (mai ales atunci când la bebeluşi au apărut complicaţii)
– să înţeleagă că naşterea prematură este un eveniment neaşteptat care poate să apară oricând, indiferent câte măsuri de siguranţă ne-am lua, mai ales dacă este vorba de cauze medicale care pot pune în pericol viaţă mamei şi a copilului
– să înţeleagă că stările de anxietate moderată, nesiguranţă şi teamă sunt normale după naştere
– să înţeleagă că stabilitatea emoţională a mamei se reflectă în evoluţia favorabilă a copilului
– să îşi crească încrederea în forţele proprii şi să se sprijine pe cei din jur, acceptând ajutorul acestora
– să îşi regăsească calea către resursele proprii pentru a depăşi situaţia stresantă
– să îşi redescopere optimismul şi bucuria de a trăi
– să vadă importantă ajutorului acordat de grup şi să conştientizeze plus valoarea procesului terapeutic

Se poate spune că un grup este terapeutic în măsura în care permite unui membru să-şi exprime emoţiile şi trăirile şi îi furnizează un feedback faţă de acestea dându-i astfel sentimentul că nu este singur, că trăirile lui nu sunt unice şi că este acceptat, ceea ce creează premizele creşterii stimei de sine şi speranţa în recuperare şi îmbunătăţire a vieţii lui emoţionale, iar în cadrul acestui grup de suport toate aceste lucruri se întâmplă.

Prin intermediul Asociaţiei Unu şi Unu, îţi oferim consiliere psihologică şi coaching, mergem pas cu pas alături de tine iar prin comunitatea noastră ai posibilitatea să împărtăşeşti cu alte mămici propria experienţă – poate fi foarte util şi chiar relaxant să afli că multe alte persoane trec prin aceleaşi provocări ca şi tine.

Cu drag,

Nina

Pe Nina o puteti gasi si pe :

https://www.linkedin.com/profile/view?id=23952593&trk=nav_responsive_tab_profile

http://www.boneonline.ro/