Articol publicat de : teo_logo

Pentru ca am inceput sa discutam despre nasterea prematura, am vrut sa stim si care este perspectiva unui parinte care trece prin asa ceva. Stim ca nasterea inainte de termen nu isi alege momentul, ci surprinde pe oricine si naste furtuni, asa ca inainte de sarbatori un gand bun merge la toti cei care trec acum prin aceasta experienta.

10 lucruri pe care personalul medical ar trebui sa le cunoasca atata timp cat copilul unui parinte de prematur este la neonatologie in grija lor:

  1. Trebuie sa fiu prezenta!

Te rog, nu-mi spune ca trebuie sa ma duc acasa si sa ma odihnesc, nu am nevoie de asta! Daca iti spun ca am nevoie sa fiu aici, inseamna ca asa este. Inima imi bate in acel incubator langa copilasul meu, mainile imi sunt goale fara bebelusul meu si doar prezenta mea aici langa el ma poate motiva.

  1. Ma simt de parca as fi in doliu!

Ceea ce mi se intampla acum nu este deloc ceea ce mi-am imaginat si ceea ce mi-as fi dorit sa se intample vreodata. Sperantele mele pentru o nastere sanatoasa au fost spulberate odata cu graba bebelusului meu de a ne cunoaste cat mai repede. Va rugam sa ne intelegeti si sa fiti rabdatori cu noi, ne aflam intr-un moment de cumpana si intr-o situatie foarte greu de suportat pentru toti parintii din lume. Nasterea unui bebelus ar trebui sa fie cel mai fericit moment din lume, dar noi, deocamdata nu stim cum sa ne bucuram de aceasta venire rapida a copilasului.

  1. Ma simt pierduta!

Sectia de neonatologie este un loc unde nu mi-as dori sa fie niciun parinte pentru ca durerea pe care o resimti in momentul in care iti vezi copilasul ca se lupta cu viata, este de nedescris. Poate ca in acele momente vom fi nervosi, irascibili, poate vom scapa cuvinte care nu-si au rostul, insa trebuie sa ne intelegeti si sa ne sprijiniti pe toata sederea noastra in spatiul vostru de neonatologie.

  1. Imi doresc sa fiu parte din echipa voastra!

Imi este de mare ajutor sa stiu ca imi pot ajuta si eu copilul, ca pot fi activ alaturi de echipa medicala. Chiar daca nu am experienta voastra medicala, stiu ca daca ma implic, bebelusul meu simte asta si dragostea pentru el poate fi resimtita altfel si asta il poate ajuta.

  1. Voi invata!

Eu nu pot intelege complet ceea ce se intampla cu starea de sanatate a bebelusului meu, dar sunt dispusa sa invat. Va rog sa va faceti timp sa imi explicati ce anume trebuie sa stiu pentru a deveni cel mai bun avocat al copilului meu. Care sunt aspectele de care trebuie sa tin cont in privinta ingrijirii bebelusului, atat aici la neonatologie cat si acasa.

  1. Permiteti-mi sa fiu parinte!

Stiu ca poate dura mai mult timp pana invat sa schimb un scutec in mod corect, cum sa iau o temperatura, dar va rog sa imi oferiti sansa de a face aceste lucruri mici, pentru ca asta ma face sa ma simt conectat si confortabil alaturi de bebelusul meu. Aceste momente vor face parte din tabloul amintirilor pretioase. Poate tie ti se pare un lucru minimal insa pentru mine este foarte important sa fiu implicat in ingrijirea copilasului meu. Va rog sa incurajati aceste momente in care parintele sa fie cat mai aproape de bebelsul sau.

  1. Nu uitati sa fiti consecventi!

Stiu ca sectia de neonatologie are o echipa formata din specialisti, de la asistente medicale cu diverse studii, la medici si terapeuti pe care ii vad din cand in cand dar cand stiu ca toti colaboreaza si isi mentin interesul pentru sanatatea copilului meu, ma simt mai linistita si am senzatia ca e pe maini bune.

  1. Trebuie sa am incredere in voi!

Darul cel mai pretios pe care l-am primit de la Dumnezeu vi l-am dat voua, in grija voastra pentru o perioada limitata de timp, timp care conteaza extraordinar de mult pentru toti.

  1. Imi pastrez speranta, incerc sa fiu optimista!

Nu vreau sa stiu toate statisticile despre bebelusii nascuti prematur, nu vreau sa stiu asta. Recunosc, ma sperie si nu am nevoie de asta. Toate datele despre prematuri mi-ar putea spulbera orice vis legat de bebelusul meu si nu-mi doresc asta.

Ca parinti, trebuie sa stim cand se intampla ceva notabil cu starea bebelusului dar si cand lucrurile nu merg tocmai in directia in care trebuie.

  1. Va multumesc!

Va sunt recunoscatoare pentru fiecare moment petrecut alaturi de bebelusul meu. Neonatologia este un mediu in care niciun parinte nu se simte confortabil dar cu toate acestea, va multumesc pentru ca existati si pentru ca ajutorul vostru este absolut esential pentru noi.”

Acestea sunt lucruri impartasite de Diana Gamulescu, mama de gemeni nascuti prematur, Vicepresedinte a Asociatiei Unu si Unu, organizatie care impreuna cu Institutul  National pentru Trauma deruleaza proiectul pilot Helping Hands in spitalele cu sectie de neonatologie. Initiativa este oferita in mod gratuit si vizeaza sustinerea emotionala si consilierea psihologica a mamelor care au bebelusii nascuti inainte de termen la terapie intensiva. Daca doriti sa sustineti proiectele dedicate bebelusilor prematuri si familiilor acestora, puteti sa redirectionati 2% din impozitul pe venit catre Asociatia Unu si Unu accesand linkul http://unusiunu.com/2lasuta/.

Sursa articolului: http://teotrandafir.com/dorintele-unui-parinte-cu-bebelus-prematur