Articol publicat de: logo Garbo

Cand aveti un prematur sunteti brusc aruncat in aceasta lume plina de confuzie si dezorientare. Sunteti inundat de informatii si situatii noi dar pe masura ce te linistesti si iti gasesti locul in aceasta lume, confuzia si panica incep sa dispara. Si daca totusi te mai domina aceste sentimente, gandeste-te ca nu esti singur. Exista o comunitate unde poti sa discuti cu parinti ca si tine.

Parintii ai caror bebelusi sunt nascuti inainte termen se alatura acestui grup unde schimbarile si situatiile prin care trec le sunt validate si de ceilalti parinti ce au trecut prin aceleasi circumstante de viata.Sunt parinti care nu-si depasesc aceste traume create in urma nasterii unui bebelus prematur nici dupa 2, 3, 5, 10 ani de la nastere. Uneori sunt foarte suspiciosi ca ceva groaznic li s-ar putea intampla copilului lor. De cele mai multe ori parintii vorbesc despre cum reusesc sa-i uimeasca bebelusii lor nascuti prematur, care lupta in fiecare zi si demonstreaza tuturor taria cu care au fost inzestrati si dorinta de depasi obstacolele de la inceputul vietii lor.bebelus, mama, bebelus prematur, manuta„Ei sunt niste luptatori. Ei sunt adevarati supravietuitori”, afirma majoritatea parintilor.

Ca parinte al unui prematur simti ca vrei sa-i iei locul bebelusului doar pentru a-i elimina sentimentul aceasta de suferinta; simti ca trebuie sa-l iubesti si sa-i cunosti nevoile, sa iei decizii benefice si sa traiesti cu sentimentul de siguranta, de echilibru si de speranta ca totul se va desfasura normal.

  • Cum am ajuns in aceasta situatie, de ce? Ce anume am facut facut gresit?

Sunt sigura ca toti reusiti sa descrieti pas cu pas dezvoltarea micutilor vostri nascuti prematur dar intrebarea care intervine ar fi: v-ati oferit ocazia de a va gandi ce anume v-a adus nou aceasta schimbare?Totul se intampla nu din cauza venirii pe lume a acestui bebelus ci din cauza perceptiei fiecaruia dintre noi. Cum am ajuns in aceasta situatie, de ce? Ce anume am facut facut gresit? Sunt intrebarile pe care si le adreseaza majoritatea parintilor cu bebelusi nascuti prematur. Parintii de prematuri sunt pusi in fata acestui scenariu de viata fara sa fie intrebati, fara sa fie pregatiti, fara sa-si imagineze. „Totul s-a intamplat prea devreme”, ar spune unii parinti.

Cand aveti un prematur sunteti brusc aruncat in aceasta lume plina de confuzie si dezorientare. Sunteti inundat de informatii si situatii noi dar pe masura ce te linistesti si iti gasesti locul in aceasta lume, confuzia si panica incep sa dispara. Si daca totusi te mai domina aceste sentimente, gandeste-te ca nu esti singur. Exista o comunitate unde poti sa discuti cu parinti ca si tine.

Un eveniment cum e nastere prematura te poate paraliza dar nu de tot (metaforic vorbind). Trebuie sa-ti gasesti resursele pentru a merge mai departe si pentru a te intari pe tine dar si pe ceilalti membrii ai familiei tale. Un lucru este sigur: aceasta experienta te schimba si iti ofera o lectie de viata. Aceasta calatorie te va face mai uman, mai luptator, mai puternic, mai intelept etc. Este prima lectie pe care o invatam de la copilul nostru.Dupa ce s-au nascut gemenii mei, primele saptamani au fost un nor permanent. Toata lumea din spital, insa, era destul de detasata si relaxata. „Asa se intampla la prematuri” era fraza de incurajare a personalului medical.Ganditi-va ce v-a adus aceasta experienta? Calatoria continua. Drumul pe care sunteti acum este unul pe care nu vi l-ati imaginat vreodata inainte de a avea copii. Imaginea de parinte pe care ti-ai imaginat-o atunci nu coincide cu cea prezenta, dar asta nu inseamna ca este una deteriorata; inseamna ca inca nu te-ai vindecat in urma acestei nasteri premature si ca esti cu totul altfel acum, asa cum ar trebui sa fii.

Pentru parintii care parcurg aceasta calatorie, Asociatia Unu si Unu impreuna cu Institutul National de Trauma deruleaza programul pilot Helping Hands in spitalele Cantacuzino si Municipal si ofera consiliere in parenting si psihologia mamelor care au copiii prematuri internati la sectia de neonatologie.Pe langa acest proiect, Asociatia Unu si Unu asigura suport telefonic mamelor care au nevoie de indrumare si comunicare, organizeaza evenimente de strangere de fonduri pentru familiile cu copii prematuri, face campanii de informare privind nasterea prematura in Romania, asigura programe de suport moral si emotional – Comunitatea de gemeni si prematuri “MICOLINO”– , asigura suport financiar pentru copiii prematuri care au nevoie de recuperare etc.

Sursa articolului: www.garbo.ro