Articol publicat de : teo_logo

„Ca parinte al unui copil nascut la termen, m-am regasit total nepregatita din punct de vedere emotional dupa ce am nascut inainte de termen iar bebelusul prezenta probleme de respiratie.”

Sarcina la termen este cea care atinge 40 de saptamani, pe cand cea prematura este nasterea inainte de 37 de saptamani.

„Chiar daca am intampinat dificultati in timpul sarcinii, nu m-am gandit niciodata la o sedere in sectia de neonatologie. Desi am multi prieteni din serviciul medical, o ruda care a fost sefa de sectie la neonatologie ani de zile, inca eram nepregatita pentru sederea copilasilor mei la sectia de terapie intensiva cu tot ce presupunea intreg procesul.”

Daca sunteti insarcinata, aveti aici o serie de sfaturi si sugestii care sa va ajute la conceperea unui plan de rezerva in cazul in care bebelusul vostru se naste inainte de termen si cu o problemele aferente.

Adresati intrebari!

Incercati sa purtati o discutie deschisa cu medicul vostru privind fenomenul de prematuritate cu toate aspectele lui.

De exemplu, puteti sa ii adresati o intrebare de proba: „ce s-ar intampla daca astazi s-ar naste bebelusul meu?” Incercati sa va puneti la curent cu informatii de genul: spitalul la care veti naste este dotat cu o sectie de neonatologie la care sa fie tratat si bebelusul vostru?

De multe ori intrebarile adresate s-ar putea sa se intalneasca cu raspunsuri ca: „ De ce ai vrea sa se intample un astfel de lucru? Totul este foarte bine, se desfasoara in termeni normali” sau „Tu incearca sa iti pastrezi calmul si lasati in grija mea totul, imi voi face eu griji pentru tine si pentru bebelusul tau”. Cu toate aceste lucruri, nu ezitati sa fiti insistenta in a primi exact raspunsul pe care vi-l doriti. Este foarte important sa stiti la ce anume sa va asteptati in asemenea situatii.

Invatati semnele unei nasteri premature si construiti un plan de rezerva!

Incercati sa luati la cunostina care sunt semnele unui travaliu prematur si discutati aceste aspecte cu medicul obstretician. Un plan de rezerva in astfel de caz, te-ar ajuta sa constientizezi ce anume sa faci si pe cine sa suni daca intri in travaliu mai devreme decat te asteptai.

Mergi in sectia de terapie intensiva

Este important pentru tine sa mergi in sectia de terapie intensiva si sa vezi unde este amplasata in spitalul in care vei naste sau daca unitatea medicala nu este dotata cu o astfel de sectie, mergi sa vezi unde anume va fi transferat bebelusul daca se va naste prematur.

In functie de politica fiecarui spital (privat sau de stat), vi se va permite sau nu accesul in sectia de terapie intensiva. In cazul in care nu aveti voie sa vizitati aceasta sectie, luati legatura cu asistentele si purtati pur si simplu un dialog cu acestea pentru confortul vostru psihologic.

Educa-te !

Cartile sunt bune, sunt utile dar cand vine vorba despre fenomenul prematuritatii, subiectul nu este pe larg dezbatut. Cartile dedicate sarcinilor nu dezvolta destul travaliul prematur astfel incat sa te poti baza doar pe informatiile transmise de carti.

In cazul in care exista cateva pagini, sa nu vorbim despre un intreg capitol, cu privire la travaliul prematur si bebelusul nascut inainte de termen, este bine de stiut ca sunt informatii generale nicidecum particulare. O discutie cu medicul vostru este mult mai utila.

Incercati sa consultati carti specializate, scrise de specialisti sau de ce nu, sa intrati in discutii cu parintii care s-au confruntat deja cu fenomenul prematuritatii.

Grupuri de suport

Luati in considerare posibilitatea de a intra in legatura cu parintii ce au trecut prin experienta prematuritatii. Sunt o oaza de sugestii, sfaturi, experienta de viata. Sunt cele mai importante resurse in a ne arata despre ce se intampla cu adevarat in viata cuiva.

Grupurile acestea de suport se pot gasi cu usurinta pe internet: Facebook, site-uri web, comunitati, forumuri, blog-uri etc. Un exemplu de astfel de comunitate este si aceasta.  De asemenea, nu scapati din vedere nici grupurile locale de suport care se afla in spital.

Cei mai multi parinti nu se asteapta si nici nu se gandesc la posibilitatea ca bebelusii sa vina mai repede pe lume.

Realitatea este ca astazi 1 din 10 mame nasc prematur. O sedere la sectia de terapie intensiva, indiferent de durata acesteia, este catalogata ca un soc emotional pentru fiecare parinte si de aceea este necesar sa fim pregatiti dinainte pentru un astfel de eveniment.

Aceste informatii au fost oferite de Diana Gamulescu, Vicepresedinte Asociatia Unu si Unu.

Sursa articolului: http://teotrandafir.com/intrebari-pe-care-ar-trebui-sa-si-le-adreseze-o-viitoare-mamica-despre-nasterea-prematura