La început doarme mult, între 10 şi 20 ore pe zi, plânge când îi este foame, de fapt plânsul e un mod de comunicare cu cei din jur şi copilul trebuie luat în braţe când plânge, pentru a se simţi iubit şi în siguranţă. Nu este nevoie de linişte deplină când doarme, nu vă îngrijoraţi când tresare în somn sau respiră neregulat.
Se evită producerea de zgomote bruşte, de exemplu trântirea unei uşi sau scăparea de obiecte dure pe pardoseală. Copilul se trezeşte din somn când îi este foame. Nu trebuie trezit noaptea, dar ziua trebuie ajutat să-şi facă un program de masă, nu mai devreme de 1 oră , nu mai târziu de 4 ore între supturi.
Probleme frecvent întâlnite în prima lună de viaţă:
- ÎNGRIJIREA BONTULUI OMBILICAL (BURICUL) – buricul se usucă şi cade într-o perioadă de 5-10 zile de la naşterea copilului. Până cade, se sterge de jur imprejur, cu miscari circulare , cu alcool (preferabil de 70 grade, este bun şi alcoolul sanitar) sau betadină si comprese sterile; aceasta operatiune se face cel putin o data pe zi, obligatoriu dupa baia generala sau ori de cate ori este nevoie( bont umed, cu secretii galbui sau sangvinolente)
- ÎNGRIJIREA NAsului– e normal ca bebeluşul să prezinte zgomote şi chiar secreţii la nivelul nasului şi atât timp cât poate respira pe nas când suge, nu se consideră boalăș se introduce ser fiziologic în fiecare nară, cu ajutorul unei pipete sterilizate in prealabil, în momentele când vedem că e înfundat, de regula inainte de masa.
- ÎNGRIJIREA PIELII REGIUNII ANALE – fie că poartă scutece de finet sau pampers, pielea care e în contact permanent cu urina şi materii fecale trebuie spălată după fiecare scaun cu apă şi săpun şi unsă fie cu o cremă specială de la farmacie, fie cu ulei de masline( fiert in baie de apa si răci)t, combinat cu vitamina A în formă uleioasă. Dacă apar totuşi înroşiri ale pielii care nu cedează la îngrijirea obişnuită, trebuie întrebat medicul.
- COLICILE – apar de obicei după vârsta de 2-3 săptămâni şi ţin cca. 4-6 săptămâni, uneori chiar până la 4-5 luni de viaţă şi nu reprezintă boală. Cea mai bună metodă de calmare o reprezintă caldură pe burtică şi efectuarea de masaj uşor, circular, pe burta bebeluşului. Se apelează la medicamente doar la sfatul medicului.
- ICTERUL – reprezintă coloraţia galbenă sau portocalie a pielii copilului, uneori chiar la nivelul corneei(albului ochilor), debutează după prima zi de viaţă, are un maxim de intensitate între zilele 5 şi 10 de viaţă şi dispare în circa 3 săptămâni maxim. Uneori icterul poate persista pana la 1-2 luni de viata, in cazul nou-nascutilor alimentati exclusiv la san( posibil prin inhibitori din laptele matern)
- REGURGITAŢII ŞI VĂRSĂTURI – reprezintă ieşirea pe gură, uneori şi pe nas, când vine cu presiune, a conţinutului stomacului şi se datorează, în general, unei cantităţi mari de aer inghiţit de bebeluş la supt. Regurgitaţia e cu lapte nebrânzit şi apare imediat după supt, în cantităţi mici, iar vărsatura e cu lapte brânzit şi apare la distanţă de cel puţin 1 oră după supt. Vărsăturile sunt mult mai rare decat regurgitaţiile şi nu sunt considerate boală atâta timp cât copilul creşte bine.
- SCĂDEREA în GREUTATE – copilul scade în greutate până la 10% din greutatea de la naştere in primele 3-5 zile de la nastere (de ex. dacă la naştere a avut 3ooo grame, poate scădea cu circa 300 de grame). Copilul ajunge la greutatea de la naştere în 2 săptămâni, dacă este normal hrănit.
Recomandari oferite de:
Cristina Dumitru – Medic primar neonatologie la Spitalul de Obstetrică Ginecologie Gheorghe Polizu Bucuresti
Comenteaza