In situatia ideala, doi oameni se gasesc unul pe celalalt, se indragostesc, se aseaza la casa lor si construiesc o familie… copiii sunt ceea ce-si propun pentru viitor si sunt anticipati de bucurie si emotii.

Alteori, sarcina nu este planificata si copiii apar prea devreme in proces…iar cei doi oameni se casatoresc sau traiesc impreuna mai degraba din obligatie, decat din dragoste si compatibilitate – sau se despart si mama se alatura legiunilor de mame singure, divortate care isi cresc singure copiii.

Ultimul scenariu este dureros atat pentru parinti, cat si pentru copii si este scenariul din care rezulta copiii cu cele mai multe probleme emotionale.

Si NU, nu va speriati! Nu este un articol despre relatii, ci unul despre parenting.

Motivul pentru care suntem atrasi de un anumit tip de partener este ca ne consideram compatibili cu acesta pe doua niveluri: constient si inconstient. Nivelul inconstient este un teren pregatit inca din primele zile de viata de catre parintii nostri si am format la acest nivel legaturile neuronale primare pentru relatii si familie.

Parintii nostri ne arata:

  • Cum sunt barbatii si femeile si cum se inteleg
  • Cum sunt sotii si sotiile si cum se inteleg
  • Cum sunt tatii si mamele si cum se inteleg

…si toate acestea aditional modului in care fiecare dintre ei s-a raportat la noi, ca si copil.

Cu alte cuvinte invatam despre rolurile masculine si feminine in primul rand de la parinti si modurile in care o facem sunt:

1. prin trairea si interpretarea experientei directe cu fiecare parinte in parte, dar si raportat la amandoi

2. prin asimilarea de informatii din ceea ce vedem, auzim, simtim fara a fi implicati direct.

Asimilam modele. Iar daca acest lucru este valabil pentru noi, acelasi proces il reluam si noi cu copiii nostri.

Parintii ne invata fie “cum sa facem lucrurile”, fie “cum sa nu facem lucrurile” si pe baza acestei programari timpurii, noi tindem fie sa ne comportam ca ei, fie sa ne comportam opus lor (in functie de experienta traita).

In acest articol ne concentram atentia pe al treilea lucru pe care l-am modelat de la parintii nostru, adica cum sunt tatii si mamele si cum se inteleg, respectiv ce am vazut, auzit si simtit in raport cu parintii nostri (sau persoanele care ne-au crescut) si cum ne-am inteles cu fiecare dintre ei.

Desigur, parintii nostri au facut ceea ce ei au stiut mai bine si in limitele personalitatii lor, insa noi este foarte posibil sa nu fi beneficiat de indeplinirea adecvata a nevoilor noastre.

Important este sa intelegem cum anume suntem influentati de dinamica familiei noastre de baza si sa schimbam ceea ce putem in relatia cu copiii nostri, facand alegeri mai bune si mai ales constiente.

Asa ca am pregatit cateva exercitii pentru tine, care sa te ajute sa intelegi ce tip de dinamica te-a influentat si ce anume perpetuezi in relatia cu proprii tai copii:

Intoarce-te te rog, in timpul copilariei tale si noteaza in timp ce iti amintesti, tot ceea ce poti despre:

Mama  – cum era mama in acest rol? (ex.: relaxata, zambitoare, vesela etc. SAU anxioasa, tensionata, severa, critica?)

Tata – cum era tata in acest rol? (ex.: atent, protector, iubitor etc. SAU distant, agresiv, poruncitor?)

MAMA

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________TATA

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Gandeste-te acum cum se intelegeau parintii tai ca mama si tata? Se ajutau intre ei pentru cresterea voastra, a copiilor? Exista un dezechilibru intre eforturile depuse de ei (ex: mama era cea care ne dadea intotdeauna sa mancam si ne scotea in parc)? Scrie toate lucrurile pe care ti le poti aminti.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Gandeste-te acum la principiile pe care TU le consideri importante in cresterea copilului tau si observa in ce fel se potrivesc cu ceea ce ai vazut si modelat din casa parinteasca: (ex.: daca mai sus ai scris ceva de genul “Mama era severa si ne pedepsea”, s-ar putea ca azi TU sa ai un principiu de tipul “Copiii nu trebuie rasfatati, ci au nevoie de disciplina”)

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Acesta este un exercitiu foarte interesant, care iti poate aduce multe “a-ha!” in minte si care te va ajuta sa constientizezi dinamica pe care o creezi impreuna cu partenerul tau, pentru copiii vostri. Desigur, ideal este sa faceti amandoi acest exercitiu si apoi sa confruntati datele. Va fi si mai interesant!

Ca de obicei va urez succes in tot ceea ce faceti, tie si partenerului tau si astept curioasa raspunsurile voastre in urma acestui exercitiu!

Oana

Despre psih. Oana Popescu Argetoia puteti gasi mai multe detalii si pe adresele: http://oanapopescuargetoia.ro/ ; https://www.facebook.com/pages/PSIHOinFormat-de-psih-Oana-Popescu-Argetoia/303444323014961