Articol publicat in revista: logo Garbo

Experienta mea cu prematuritatea m-a pus fata in fata cu niste mituri si rand pe rand acesteau au fost demontate in timp. Nu uitati ca raman doar mituri ce sunt demontate de specialisti, de parintii cu prematuri, de bebelusii care se grabesc sa vina mai repede pe lume.

1. Un prematur nascut mai tarziu este doar un bebelus mai mic nascut la termen!

Nu lasati denumirea de „mai tarziu” sa va convinga! Un copil nascut prematur are propriile nevoi si de asemenea niste intarzieri in dezvoltare dar si probleme: respiratorii, de hranire, de a-si mentine constanta temperatura corpului etc. bebelus prematurUn prematur nascut mai tarziu are tot un sistem imunitar slab si poate fi susceptibil la infectii de diverse tipuri la fel ca in cazul unui prematur nascut mult mai „devreme”. Sistemul neurologic este de asemenea imatur. Un prematur tarziu nu poate fi considerat un copil la termen pentru ca nici creierul unui copil nascut la 35 de saptamani nu este complet dezvoltat ca cel al unui bebelus nascut la termen.

2. Prematurii sunt genii

Un prematur poate sa fie sclipitor, la fel de firesc ca si un nou-nascut la termen. Nu prematuritatea ii da acea „nota” de geniu, ci bagajul genetic. Este adevarat ca stim multe nume sonore precum Isaac Newton, Winston Churchill, Johannes Kepler, Albert Einstein, Stevie Wonder, Mark Twain, Victor Hugo si multi altii, dar nu o nastere timpurie le-a adus notorietatea.

3. Prematurii stau „doar” cateva zile in plus in terapie si atat

Ei bine, prematuritatea poate aduce spitalizare prelungita, manevre specifice de interventie, care pot lasa sechele. Pe viata. Asadar, nu priviti lucrurile superficial, ci o buna documentare va va oferi o imagine de ansamblu, iar o monitorizare atenta a sarcinii sub supraveghere medicala poate preveni o asemenea situatie.

4. Prematurul din incubator nu stie si nu simte nimic

Fals. Un prematur isi recunoaste parintii, dar mai ales mama, dupa voce si simte durerea fizica la care este supus pentru a supravietui. Unii medici sustin ca noi, adultii, nu am putea indura toate acele proceduri medicale. Ei sufera foarte mult pentru ca: nu le place lumina, nu le place zgomotul, nu le plac vocile necunoscute etc. El are nevoie sa se simta in siguranta, intr-un mediul familiar, iar mama il poate ajuta vorbindu-i si incurajandu-l cat mai mult cu putinta.

5. Cand un bebelus prematur sughite inseamna ca se reface si este in crestere!

Aceasta este o presupunere comuna bazata pe povesti. Pe perioada sederii in uter, bebelusul poate avea cateva episoade de sughit iar explicatia medicilor este ca acesta absoarbe lichid amniotic – cu rol anti-inflamator, anti-infectii, de intarire a imunitatii și cu rol de pregatire pentru introducerea laptelui dupa nastere.

Dupa nastere, sughitul poate continua si poate fi frecvent dar nu prezinta nici o conotatie negativa. Sughitul nu are legatura cu faptul ca bebelusul este in crestere, ci este declansat de contractia brusca a diafragmei si dispare in primele saptamani dupa nastere.

Pentru un prematur sughitul este mai mult un raspuns fiziologic decat o cauza fizica. Sistemul neurologic al prematurului este imatur si din acest motiv va raspunde diferit la factorii stresori din mediul sau. Creierul sau regleaza ritmul cardiac, rata de respiratie, tensiunea arteriala, temperatura corpului dar daca sistemul nervos nu este suficient dezvoltat, bebelusul de la neonatologie dezvolta diverse afectiuni in aceste zone. Specialistii sustin ca stranutul, sughitul, scuipatul in sus sunt niste indicii de stres comportamentali.

6. Nu conteaza ce lapte i se administreaza unui copil prematur sau de unde provine: caloria este tot calorie, nu-i asa?

Sectia de terapie intensiva unde poposesc bebelusii ce se nasc inainte de termen este locul in care medicii incearca sa imite cat mai mult mediul in care ar fi trebuit sa ramana cat mai mult si se tine cont de nevoile nutritionale ale prematurilor. Lor nu li de poate administra orice tip de lapte..laptele matern fiind obligatoriu in crestere si dezvoltarea lor armonioasa. Formulele care exista acum pe piata nu pot inlocui in totalitate toate valorile nutritionale pe care le detine laptele matern. Laptele matern are peste 130 oligozaharide prebiotice, probiotice si nici o alta formula nu poate sa depaseasca aceste valori ale laptelui matern.

Laptele matern dezvolta imunitatea și protejeaza copilul prematur de infectie si de boli. Este mai mult decat o masă! Are atat de multe beneficii importante si unice care ajuta copilul prematur nu numai sa creasca si sa supraviețuiasca, dar sa paraseasca si neonatologia cat mai repede.

Laptele uman este standardul de aur in ingrijirea eroilor ce se grabesc sa vina mai repede pe lume si trebuie intotdeauna privit ca pe un medicament de salvare pentru acestia.

7. Un prematur poate fi externat de la terapie intensiva atunci cand a luat in greutate

Un bebelus nascut inainte de termen internat la sectia de neonatologie poate sta aici chiar si cateva luni. Chiar daca ia in greutate, un factor important in evolutia acestuia, mai sunt si alte probleme care trebuie sa fie rezolvate total.

Nu poate fi externat un bebelus care a ajuns la greutatea normala dar se confrunta in acelasi timp cu probleme aparute pe fondul prematuritatii.

Iata care sunt punctele importante de bifat in momentul in care intra in discutie externarea unui copil nascut prematur:
– Sa poata inghiti singur fara ajutorul diverselor tuburi cu care era hranit la venirea pe lume
– Sa respire singur fara aparate, fara episoade de apnee, schimbari frecvente la nivelul epidermei
– Sa-si poata mentine constanta temperatura corpului fara a fi nevoie de artificii suplimentare precum: paturi, imbracaminte suplimentare etc.

Inainte de ajunge acasa cu bebelusul vostru trebuie sa intocmiti o planificare amanuntita asupra intregului proces de ingrijire al acestuia. Nu uitati sa mentineti o relatie calda cu medicii si cu asistentele care au avut grija de copil la neonatologie. Ei trebuie sa va ajute o perioada lunga de timp cu tot felul de sfaturi in situatiile noi pe care le veti intalni.

Nu uitati de transportul bebelusului de la spital si pana acasa. Trebuie sa va informati despre scaunul special pe care sa-l aveti. Acasa trebuie sa aveti un jurnal al evolutiei in care sa treceti fiecare pas facut de copilas, fiecare moment important al dezvoltarii sale etc.

8. Un copil nascut prematur care este externat de la neonatologie poate fi numit copil nascut la termen

Nu confundati niciodata termenii. Chiar daca bebelusul nascut inainte de termen a luat in greutate si a trecut peste obstacolele prematuritatii tot prematur se va numi. Specialistii nu ii vor incadra in aceeasi categorie luand in calcul aceste aspecte.

Chiar daca merge acasa alaturi de parinti ingrijirea lui va fi una speciala si diferita de cea a unui copil nascut la termen. Copilul este acum stabil si capabil sa se dezvolte in afara spitalului, insa indicatiile medicale sunt obligatorii si nu uitati ca fragilitatea acestuia se pastreaza si este expusi unor infectii, raceli, boli mult mai repede decat cel nascuti la termen.

Un exemplu concret ar fi: daca un copil nascut la termen, la varsta de 2 luni incepe sa gangureasca si sa-ti zambeasca, un bebelus prematur la aceeasi varsta este in etapa de abia poate inghiti tot laptele din gura sau inca invata sa respire.

Voi ce alte mituri mai stiti despre Super Eroii prematuri?

Sursa: http://preemies.about.com/od/goingbacktowork/fl/5-Preemie-Myths-and-Misunderstandings.htm

Articolul este publicat integral in revista Garbo: http://www.garbo.ro/articol/Familie/18521/8-mituri-despre-cei-care-se-grabesc-sa-vina-mai-repede-pe-lume/pagina-3.html