Specialistii sustin prin cercetarile efectuate ca aproximativ 1 din 8 copii se naste prematur în SUA si 1 din 10 în întreaga lume. Fenomenul este alarmant in lume si orice femeie inainte de a deveni mama ar trebui sa fie la curent cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a nu face parte din aceste statistici.
Iata 10 moduri prin care poti sa reduci riscul de a naste prematur:
Iata cateva cai de prevenire a nasterii premature:
1. Stop fumatului!
Spuneti stop fumatului. Desi pare greu de realizat, cu totii stim ca dependenta se trateaza cu eforturi uriase. Trebuie sa fiti motivate si sa va ganditi la sanatatea voastra si a bebelusului/bebelusilor vostri. Medicii sustin ca fumatul se numara printre primele cauze ce declanseaza o nastere prematura. Renunta definitiv la fumat pe perioada sarcinii dar si dupa (atata timp cat alaptezi) pentru ca reducerea numarului de tigari nu imbunatateste deloc situatia.
Foto: Shutterstock.com; femeie, gravida, femeie gravida
2. Efectuati analizele curente
Efectuarea analizelor curente si pe cele obligatorii, decontate de Casa de Asigurari. Este esential si vital sa va monitorizati sarcina si sa efectuati analizele de rutina. O sarcina urmarita frecvent scade riscul unei nasteri premature. Din pacate, in Romania, in mediul rural doar o mica parte din femeile insarcinate isi fac analizeze obligatorii.
3. Respectati indicatiile medicale
3. Este foarte important sa respecti TOATE indicatiile medicale pentru a preveni o nastere prematura, mai ales in randul sarcinilor cu multipleti, dar nu numai: mersul prelungit pe jos sau statul mult in picioare, mersul la servici, odihna la pat atunci cand se impune etc.
4. Exercitii si miscare fizica
Exercitii si miscare fizica. Aici intra o serie de activitati pe care le poti face tinand cont de sfaturile medicilor (inot, yoga, mersul pe jos).
5. Vizita regulata la medicul stomatolog
Vizita regulata la medicul stomatolog. Sigur aveti in cap intrebarea ”cum poate provoca o nastere prematura o carie dentara?” Nu este vorba despre acest lucru. Cavitatea bucala si implicit dantura poate ascunde diverse bacterii care pot acuza o serie de infectii. Aceste infectii (pe care nu le stim si nu le observam cu ochiul liber) aduc schimbari hormonale puternice ceea ce reprezinta un risc pentru femeile insarcinate.
6. Nu ezitati sa-i adresati medicului toate intrebarile care va framanta. Momentul cel mai potrivit este la ecografia de 20 de saptamani. La aceasta varsta se poate diagnostica o malformaţie congenitala a inimii si alte disfunctionalitati care cresc riscul de nastere prematura.
7. Vitamina D
Nu uitati de vitamina D. Trebuie sa va verificati frecvent nivelul pentru ca un studiu realizat in 2009 a demonstrat ca femeile care au luat 4000UI de Vitamina D pe zi au reusit sa reduca riscul de nastere prematura, diabet si alte afectiuni ce ar fi putut afecta si bebelusul.
8. Vitamina C
Nici vitamina C nu este de neglijat. Medicii recomanda ca un supliment de 1000g de Vitmina C pe zi va poate intari intreg sistemul imunitar si va tine departe de ruperea prematura a membranelor.
9. Hidratarea este esentiala
Inlaturati consumul de bauturi carbogazoase, cu indulcitori si indreptati-va spre consumul de apa plata. Bauturile mai sus mentionate nu fac altceva decat sa va deshidrateze si sa va reduca rezervele de minerale importante in dezvoltarea oaselor, tesuturilor fatului.
10. Despre cafea? Nu ezitati sa intrebati medicul despre consumul acestei bauturi: cat aveti permisiunea si de cate ori pe saptamana puteti bea astfel incat sa va mentineti in siguranta.
Concluzie: Nu va neglijati sarcina chiar daca aparent totul decurge normal si fara probleme. Lasati-i pe medicii specialisti sa traga concluziile pozitive si sa va asigure ca bebelusul va sta cat mai mult in burtica mamei.
Sursa: http://www.examiner.com/article/8-ways-to-reduce-your-risk-for-premature-birth
Comenteaza