In 2004, Danielle Decrete a apelat la fertilizare in vitro. Pentru a doua oara. Din prima incercare are fetite gemene cu varsta de 3 anisori.

Inaintea fiecarei proceduri, medicul ii aduce argumentele prin care ii instiinteaza pe parinti ca posibilitatea de a avea gemeni este foarte mare.

„Oh doamne, mai  vreau doar un copil”, spune Danielle de fiecare data cand medicul ii aminteste posibilitatea de a deveni parinte de gemeni sau de multipleti. Din prima fertilizare, sarcina a fost una dificila ce a necesitat mult repaus la pat iar fetitele s-au nascut cu 2 luni inainte de termen.

In ciuda nasterii premature, fetele sunt acum perfect sanatoase si au o familie furmoasa langa care vor creste.” Este o binecuvantare sa le avem..sunt tot ce ne-am dorit” spune Danielle. Aflata acum la varsta de 49 de ani isi doreste foarte mult ca familia sa se extinda cu inca un copil.

Gemenii si multipletii care se nasc in urma fertilizarii in vitro prezinta riscuri mai mari la nastere, atat pentru ei, cat si pentru mama. Conform unor date furnizate de un studiu danez, riscurile ca acesti copilasi sa se nasca inainte de 32 de saptamani (varsta gestationala) este foarte mare comparativ cu nasterea unui singur copil.

Potrivit Societatii Americane de Medicina Reproductiva (ASRM), în 1978 rata sarcinilor in vitro a fost de doar 0,4 la sută. În 1997, acest număr a crescut considerabil, ajungand la 25 la sută, iar până în 2013, cu toate evolutiile tehnologice procentul s-a ridicat la 65.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos

Sursa foto: FreeDigitalPhotos

Cati dintre parintii aflati intr-un astfel de proces s-ar gandi la riscurile privind sanatatea copiilor conceputi in asemenea medii? Oare exista? Studiile efectuate in aces domeniu au demonstrat ca acei copii conceputi prin fertilizarea in vitro nu sunt mai diferiti din punct de vedere al sanatatii decat cei conceputi in mod normal.

Sunt gemenii un rezultat al fertilizarii in vitro sau nu? O alta intrebare pe care si-o adreseaza cercetatorii.

O pacienta in varsta de 42 de ani a apelat de cateva ori la fertilizarea in vitro si era dispusa sa accepte chiar si multipleti! ”Nu ma intereseaza daca gemenii sau multipletii sunt rezultatul fertilizarii in vitro, cand Dumnezeu face posibil un astfel de act n-ai cum sa-l ignori si sa afirmi ca acum iti doresti un singur copil. Ceea ce este mai problematic la inceputul acestui proces in vitro sunt costurile. Nu oricine isi poate permite sa apeleze la aceasta tehnica”.

Problema fertilizarii in vitro in momentul de fata ridica totodata si problema asumarii unor costuri considerabile. Clinicile care efectueaza astfel de procedee impun tarife destul de mari ce nu pot fi acoperite atat de usor. Specialistii sustin ca ar fi necesar implementarea unui sistem de asigurare in acest sens. Daca rezultatul procesului este negativ atunci pacientul ar trebui sa isi poata recupera o parte din suma cheltuita. Pana la existenta unui astfel de program mai este cale lunga iar cercetatorii au pe lista de prioritati si alte aspecte.

Mai multe despre acest subiect, puteti afla accesand linkul: http://www.newsweek.com/twins-fetal-paradox-287557