Articol publicat in revista: logo Garbo

Intotdeauna am avut convingerea ca laptele matern este cea mai buna si naturala hrana pentru un nou nascut si abia asteptam sa traiesc acest moment alaturi de copiii mei. Experienta unei nasteri premature nu doar ca mi-a intarit aceasta credinta, dar am constientizat impactul pe care il are asupra dezvoltarii unui bebelus nascut inainte de termen si cat este de important sa le oferim aceasta hrana pe parcursul unei lupte de supravietuire, la inceput de drum in viata. Va invit sa descoperiti si opinia expertilor legata de acest subiect.

1. Colostrul este lichidul de „aur”

Colostrul este primul lapate galbui, de o consistenta mai groasa produs in primele zile de la nasterea micutului si este considerat de specialistii in lactatie un super aliment in hranirea bebelusilor nascuti inainte de termen. Colostrul ar trebui sa fie considerat un „medicament” esential pentru copiii prematuri si, daca este posibil fiecare picatura ar trebui sa fie colectata si salvata. Este mai mult decat o masa, este o economisire de viata pentru sugari.

Colostrul contine concentratii ridicate de proteine, grasimi, vitamine, minerale, care lupta impotriva infectiilor celulelor albe din sange.

2. Colostrul prelungit este specific nasterilor premature

Mamele care nasc prematur au colostrul o perioada mai mare de timp decat mamele care nasc la termen si ajuta la maturizarea tractului intestinal al copilului nascut prematur. Colostrul este foarte important pentru nou-nascuti prematuri! De retinut ar fi ca in timpul ultimului trimestru de sarcina copilul inghite aproximativ 750 ml de lichid amniotic in fiecare zi. Lichidul amniotic are o serie de factori de crestere, anti-inflamator, precum si componente anti-infectioase, care ajuta sa se maturizeze intestinul in tot acest timp.

3. Laptele matern contine „bacterii bune”

Cu peste 130 de oligozaharide prebiotice, probiotice si care sunt specifice pentru laptele uman, ajuta la colonizarea intestinelor copilului prematur cu celule vii sanatoase si anticorpi ce contribuie la cresterea de agenti patogeni buni, la protejarea impotriva inflamatiei intestinale severe, infecție numită enterocolita necrotizanta (NEC), care poate fi foarte devastatoare pentru un copil prematur.

4. Laptele matern ajuta tractul digestiv

Laptele uman contine acel ceva denumit factorul de crestere epidermica (EGF), care stimuleaza cresterea celulelor pe linia de intestine, ceea ce le face mai eficiente la digerarea alimentelor.

De asemenea, laptele uman contine o enzima numita lipază care ajuta la descompunerea grasimilor în intestine, astfel încât să poată fi absorbit.

5. Laptele matern este un constructor al creierului

Laptele uman contine un mix perfect de grasimi speciale, care ajuta la dezvoltarea creierului si a retinei.
Laptele uman contine, de asemenea, acizi grași polinesaturați numite DHA și ARA. Acestea sunt cunoscute sub numele de „grăsimi inteligente”. Aceste grasimi inteligente sunt foarte importante pentru producerea de mielina – stratul care izoleaza nervii. DHA și ARA ajuta creierul copilului prematur sa se dezvolte asa cum ar fi trebuit sa se dezvolte in ultimele saptamani de sarcina.

Laptele uman este mai mult decât o masă! El are atât de multe beneficii puternice care ajuta copilul prematur nu numai să crească și să supraviețuiască, dar sa si prospere in unitatea de terapie intensiva. Laptele uman ajută la reducerea multor complicatii grave și ar trebui să fie considerat o parte esențială in ingrijirea nou-nascutilor inainte de termen.

 

 

Sursa: Preemies.about.com

 

Material publicat pe: http://www.garbo.ro/articol/Familie/17055/laptele-matern-si-importanta-sa.html#ixzz3GCqfPcQB