Pentru cineva care nu s-a confruntat cu fenomenul prematuritatii, un bebelus nascut inainte de termen poate fi de domeniul povestilor si dimensiunile sale mici pot fi de neimaginat.

Iata care sunt cei mai mici bebelusi nascuti inainte de termen pana in anul 2014:

  1. Rumasia Rahman – nascut in 2004 este desemnat cel mai mic bebelus nascut prematur care a supravietuit de la nastere si pana in zilele noastre. Rumasia si sora sa geamana s-au nascut cu 15 saptamani inainte de termen. Rumasi a avut la nastere 260 de grame iar sora lui cu cateva grame mai mult. In zilele acestea ei supravietuiesc si inca se confrunta cu problemele cauzate de prematuritate: sora lui Rumasia poarta ochelari pentru ca are retinopatie iar Rumasi are intarzieri ale vorbitului si ale aparatului motor.IMG_6960
  2. Al doilea cel mai mic prematur este Melinda, care s-a nascut in ianuarie 2012, in Statele Unite ale Americii. Ea a venit pe lume la doar 24 de saptamani din cauza problemelor de sanatate ale mamei sale.
  3. Al treilea bebelus este Tom, un baietel din Germania care s-a nascut la 25 de saptamani, in anul 2005. A avut la nastere o greutate de 275 de grame. Acum este un baiat normal care face inca fizioterapie.
  4. La doar 280 de grame s-a nascut si Madeline in 1989 cu 26 de saptamani inainte de termen. Acum este o adolscenta plina de viata si implicata in numeroase actiuni de sprijinire a prematurilor.

Copiii enumerati mai sus fac parte din topul prematurilor de cele mai mici dimensiuni la nastere care au supravietuit iar astazi isi traiesc viata intr-un mod cat se poate de sanatos.

IMG_7314

Un copil prematur nascut la o varsta atat de frageda precum cei de mai sus se pot confrunta in cele mai multe cazuri cu probleme de dezvoltare ce necesita o atenta supravegehere medicala. In cazurile de mai sus problemele au fost rezolvate iar viata le ofera suprize generoase.

Venirea pe lume a unui premtur implica diverse complicatii medicale. Stiinta medicala a demonstrat ca in momentul in care un copil se naste prematur, cum ar fi la 24 de saptamani riscurile sunt mari iar supravietuirea acestuia depinde de foarte multi factori. Cu toate acestea, miracolele exista, super eroii se nasc si ne ofera povesti de viata de exceptie.

James Elgin Gill este recordul pentru cel mai prematur copil nascut vreodata. Acesta s-a nascut la 21 de saptamani si 5 zile, in 1987. James s-a nascut atat de devreme incat era de asteptat sa nu supravietuiasca prea mult timp. El a demonstrat ca viata bate filmul si in 2006 era deja un tanar implicat in toate activitatile de rugby de la scoala. Acum este un tanar in toata regula care se bucura de viata si de prieteni.

Amilia Taylor s-a nascut la 21 de saptamani si 6 zile. Varsta ei gestationala a putut fi cu certitudine identificata intrucat a fost conceputa prin fertilizare in vitro. Deși a avut nevoie de oxigen la externare, a fost anemica, ea este acum o fetita normala, sanatoasa.

Acestea sunt povesti care ne inspira si care ne ofera speranta de care avem nevoie, noi, parintii de prematuri.

Va asteptam si povestile voastre de viata la adresa contact@micolino.ro. Faceti parte din familia noastra!

Sursa :http://webapps1.healthcare.uiowa.edu/tiniestbabies/InfantReferences/TaylorBaptistHealth.pdf

http://webapps1.healthcare.uiowa.edu/tiniestbabies/

http://preemies.about.com/od/readersstories/a/World-S-Smallest-Preemies.htm

Sursa foto: Asociatia Unu si Unu