De aproape 3 ani, prin activitatea pe care o am, zi de zi ma lovesc de anomalii, disfunctionalitati, vorbesc des cu medicii si stiu lipsurile din sistemul medical, deficit de personal, salarizare inadecvata, bugete mici pentru sectile de neonatologie, lipsa de medicamente, lipsa de consumabile, lipsa unor spatii adecvate, a dotarilor, a locurilor suplimentare pentru pacienti (bebelusi), lipsa transportului pediatric si neonatal, lipsa consilierii psihologice pentru parintii cu prematuri etc. 

Stim ca stam prost la mortalitate infantila, ca avem copii (minore) care nasc copii,

IMG_1783ca nu se face consiliere psihologica in spitale, ca parintii nu au acces decat cateva minute pe zi, ca uneori se fac externari abuzive ale mamelor si acestea sunt nevoite sa faca naveta de la zeci de kilometri ca sa-si vada bebelusul sau stau cu orele, in picioare, in canicula/ frig ca sa intre sa-si vada copilul sau sa-i dea laptele sau … lista ar putea continua la nesfarsit.

IMG_1778

In acesti ani am intalnit doctori dedicati care fac performanta intr-un sistem medical, el insusi, bolnav. Si nu renunta. Si se lupta pentru fiecare lucru de care au nevoie ca sa-si faca treaba, ca salveaza copii si sunt daramati cand uneori, pierd aceasta batalie, care stiu sa-ti vorbeasca frumos si sa-ti zambeasca, care fac din imposibil-posibil.

Ei bine, acum cateva zile Salvati Copiii si Ministerul Sanatatii au facut public un raport privind situatia maternitatilor din Romania si a mortalitatii infantile. Va imaginati ce a reiesit, nu?

Iata cateva date concrete:

[pdf-embedder url=”http://micolino.ro/blog/wp-content/uploads/2016/04/Analiza-situatia-maternitatilor-Salvati-Copiii-si-Ministerul-Sanatatii….pdf”]

Asa am aflat ca de la o natalitate de 662.000 de nasteri in 1930 am ajuns la doar 185.785 in 2014, ultimele date oficiale de la INS, caci cele aferente pentru 2015 nu au fost facute inca publice.

IMG_1775

„Ca 41.400 de gravide nu au fost la nicio consultatie prenatala” dupa cum ne-a informat Prof. Dr. Niculae Suciu de la Polizu. Da. Ati citit bine.IMG_1776

Ca 9% din nasterile din 2014 au avut greutate mica la nastere, mai precis s-au nascut:
10.774 copii cu greutate intre 2000-2499 gr
– 2828 copii cu o greutate intre 1500 -1999 gr
– 1256 copii cu o greutate intre 1000-1499 gr
– 505 copii cu o greutate intre 500-999 gr
– 5 copii cu o greutate mai mica de 500 gr
Adica peste 15.000 de nou-nascuti cu greutate mica la nastere. Enorm. Aceste date au fost furnizate in cadrul acestui workshop de catre Prof. Dr. Niculae Suciu de la Polizu.

IMG_1777
Dincolo de aceste cifre si statistici sunt vieti, oameni buni. Vietile unor copii, ai nostri. Vieti care trebuie salvate anual. Vieti care la inceput de drum au cea mai mare nevoie de noi, adultii, de spitale, de autoritati, de medici, de asistente.

Ar trebui sa fie o prioritate dreptul la viata, sa li se ofere sanse egale pentru ca toti sa supravietuiasca, sa ne dorim sa-i salvam. Noi, ca tara, in primul rand. Si evident, fiecare din noi prin ce poate. Important este sa ne pese. Si sa nu mai privim aceste date ca pe niste simple numere, ci ca pe vieti. Sa ne pese ca si cum ar fi copilul nostru, personal, nu al altcuiva.

IMG_1785

Dl. Dr. Carstoveanu, pe care eu il stimez enorm, spune ca „o sectie de terapie intensiva de adulti primeste mai multi bani fata de toate sectiile de neonatologie din tara” . Cum vi se pare? Cam la ani lumina de civilizatie, nu? Si discriminatoriu fata de adulti prin sansa la viata.

Cum sa ne salvam copiii daca avem doar 3 unitati de transport pediatric si neonatal in Romania, si nu avem suficiente spitale cu terapie intensiva neonatala care sa-i primeasca pe toti, nu doar pe cei norocosi, cand nu exista centru de transplant pentru copii si nu toate unitatile de terapie intensive au un RMN si medicii sunt nevoiti sa  „se plimbe cu bebelusi intubati pe strazi catre clinici private” dupa cum a mai adaugat dl Dr. Carstoveanu.

Sau ca Romania este iarasi, din pacate, prima din Europa la retinopatie (afecţiune oculară care apare doar la copiii născuţi prematur şi care poate duce la orbire dacă nu este diagnosticată şi tratată la timp). Mai multe despre aceasta problema gasiti aici: http://unusiunu.com/team_member/retinopatia/ .

Care este solutia din punctul meu de vedere? Reformarea sistemului medical de la baza. Dialogul si gasirea unei solutii intre cele 2 ministere, Sanatatii si Muncii, care sa prioritizeze investitia in sanatate si spitale/ maternitati noi, stoparea exodului de cadre medicale prin crearea de conditii decente de lucru si remuneratia corespunzatoare.

Deblocarea fondurilor pentru tratamente.

Potrivit DSP Bucuresti si al sefilor de sectie prezenti la workshopul organizat de Salvati Copiii si Minister,  programul de imunizari pentru bebelusii prematuri a fost scos. Ca si surfactantii.

De ce? Ca nu sunt bani. Sunt 2 tratamente vitale pentru prematuri. In alte tari din Europa, aceste tratamente se asigura gratuit de stat tuturor prematurilor. La noi, doar o parte beneficiau de imunizari contra virusului sincitial (aproximativ 160 de pacienti) pana in toamna anului trecut. La noroc. Pe principiul „primul venit, primul servit”.  In limita stocurilor disponibile decontate de Minister. Acum nu mai exista deloc…

Am trimis si scrisoare catre minister anul trecut. Pentru un prematur sunt situații cand doar un singur tratament poate ajunge la 10.000 de ron, suma imposibil de acoperit de catre parinti.

Mai am multe de zis, dar cred ca trebuie mai degraba sa facem ceva. Si sa alegem sa ne pese, sa cautam solutii.