Dragi parinti, dragi oameni trebuie sa va povestesc ceva. Ceva ce ma apasa si nu-mi da liniste. 

Atunci cand cineva iti ofera ceva gratis sa stiti ca de fapt nu e gratis. Si acel cineva fie ca e persoana, ONG, organizatori de evenimente etc. merita respect. De ce? Pai pentru ca cineva s-a gandit la tine, o face cu drag, cu empatie si crede ca-ti este de folos. Si daca si accepti, atunci chiar inseamna ca iti asumi sa onorezi acel ceva. 

De pilda daca iti place o prajitura si cineva o face special pentru tine o primesti ca sa o mananci, nu ca sa o arunci la gunoi asa-i?

Sau daca te inscrii la un curs gratis te duci, nu? Ca doar de aceea ai completat un formular, ca sa-ti ocupi un loc. Si daca mai primesti informari de reminder si tu nu ajungi… cum se numeste asta?

Da, stiu. Sunt situatii cand chiar apare neprevazutul si nu mai poti ajunge. Atunci anunta! Un mesaj, un mail…ceva. Nu lasa lucrurile asa pentru ca exista o agenda, o ora de incepere, oameni care au ajuns la timp, sunt oameni care te asteapta crezand ca intarzii, ca e trafic. 

Ca sa nu mai zic ca gratis nu inseamna ieftin. Nicidecum.

Inseamna ca cineva a muncit ca tu sa beneficiezi de asa ceva. Ca a scris proiect ca sa castige finantare, ca a lucrat ca el sa devina realitate, ca s-a preocupat ca temele sa iti fie utile, apoi a cautat cei mai buni oameni care sa te ajute, ca vorbitorii si-au rezervat un loc in agenda ca sa te cunoasca, ca au chemat un fotograf, ca au cautat un loc unde tu sa te simti bine, au platit o chirie, o consumatie, au printat materiale utile tie, ca face spot radio , face parteneriate media si face anunturi in presa, ca face o pagina dedicata pe website, ca munceste cu 1 luna inainte sa anunte evenimentul ca tu sa afli si sa poti beneficia, doar ca informatia sa ajunga la tine.

Aici le-am enumerate pe scurt, insa sunt mult mai multe etape si lucruri angrenate care presupun ore de munca si mult suflet.

La tine, cel care ai nevoie si apoi iti anunti sosirea. Locuri limitate inseamna ca cel care se inscrie isi rezerva un loc. Un loc care daca se elibereaza poate sa ajute pe altcineva.

Unde mai pui ca e posibil ca toate cele de mai sus sa fie facute de voluntari. Adica oameni care nu sunt platiti sa te ajute, care nu se duc acasa la familiile lor pentru ca te asteapta pe tine, pentru ca stie ca tu ai mai mare nevoie. Si credeti-ma ca o fac din convingere, cu profesionalism si faptul ca tu iti manifesti interesul inseamna ca iti este util. 

Asadar, va rog mult sa le aratati un minim respect tuturor celor care fac ceva in folosul vostru cu un simplu mesaj, fie ca e de intarziere sau de absenta. In primul rand va aratati respect voua. 

PS: o sa spuneti ca cine face asa ceva trebuie sa-si asume. Isi asuma toate cele de mai sus, dar nu poate sa-si asume si lipsa de respect din partea altora.