Inainte de 31 mai, cand are loc prima intalnire a multipletilor din Romania la nivel national, o sa va incantam cu o poveste fascinanta.

Gemeni identici sau diferiti?... tot despre gemeni este vorba? Un subiect care naste atat de multe curiozitati incat nu poate fi acoperit prea curand. Se stie ca gemenii sunt priviti altfel, ca lumea ii aseaza intr-un bol de cristal uneori si auzim: ei sunt altfel, ei sunt gemeni. De cate ori nu ati surprins pe strada oameni privind cu drag la copilasii care se plimba cu mamele de manute, imbracati la fel si semanand ca doua picaturi de apa? Ei bine, asta e atitudinea despre ei: admiratie!

Micolino.ro stiti ca s-a nascut din dragoste pentru gemenii si multipleti, dar acorda o atentie deosebita bebelusilor nascuti prematur. Acesta este motivul pentru care impreuna cu Asociatia Unu si Unu ne-am dorit, ca in prag de sarbatoare a multipletilor din Romania, sa va prezentam cel mai inedit interviu realizat de noi.

Elena Gorun, protagonista interviului este co-fondatoarea proiectului WAHM (Work at home moms) dedicat tuturor mamicilor active si care isi doresc sa desfasoare jobul dorit de acasa, in sanul familiei si bucurandu-se de dragostea si prezenta celor mai iubite persoane din viata lor.

Elena, o fire deschisa, calda si activa din toate punctele de vedere a fost receptiva la invitatia noastra si ne-a deschis poarta catre lumea ei din care face parte si sora geamana -Cristina Ropotan, mama creativa si visual atist ( realizeaza fotografii- copii, produs, evenimente etc, editare foto, grafica si design, campanii pr online).

Micolino:  Sunteti gemeni identici? Ati impartit aceeasi „casuta”? La cate saptamani de sarcina v-ati nascut? La ce varsta ai realizat ca esti independenta de sora geamana?

Elena: Da, practic formarea si venirea pe lume ne-a fost o continua imbratisare. Ne-am nascut la termen. Insa, la acea vreme, mama nu stia ca urma sa nasca gemeni. Inca de cand eram mici, 3-4 anisori, am dezvoltat comportamente diferite, insa complementare. Aveam la gradinita preferinte contrastante, la mancare mai ales. Sora mea alegea zarzavatul, eu mai ceream aproape de fiecare data si a doua portie. Dar se pastra tot timpul treaza constiinta celeilalte. Daca primea sau obtinea ceva  una dintre noi, imparteam. Ne-am luptat tot timpul ca nu carecumva sa o lasam pe cealalta in urma, faceam tot posibilul sa avem cam aceleasi „sanse”, chiar daca ulterior preferintele s-au dezvoltat ca fiind diferite. Nu ne puteam bucura pe deplin stiind ca nu am primit amandoua o distinctie, o ciocolata etc.

De exemplu,  tin minte ca sora mea ma proteja. Dar nu de putine ori am fost si ne-am comportat ca un nucleu, eram puternice impreuna, paream greu de combatut.

Micolino: Care era atitudinea parintilor, va imbracau la fel, va cumparau jucarii identice, va considerau „una si aceeasi”?

Elena: Da, ne-au imbracat la fel inca de micute. Insa, cu mici nuante: difereau culorile de exemplu. Insa, ca atitudine, sesizau si respectau faptul ca aveam inclinatii sau preferinte diferite. Nu ne considerau una si aceeasi, insa au insistat pe a ne motiva una pe cealalta, pe a ne sprijini si a ne fi alaturi. Chiar am fost in aceeasi clasa pana la intrarea la liceu. Dar usor, usor ne-am indreptat spre colegi diferiti, apoi spre specializari diferite la liceu. Aveam, insa, si prieteni comuni. Ceea ce putea fi problematic pentru ca o pesoana cu care petreceam amandoua timpul, avea clar o inclinatie spre una dintre noi, este firesc atasamentul distinct. Ceea ce ne facea sa suferim, ne obliga intr-un fel nedorit si intr-un ritm exterior relatiei noastre de gemene, sa ne comparam, sa analizam de ce una si nu …amandoua.

Multipletii ar trebui crescuti de catre parintii lor cu daruire si deschidere, precum si rabdare. In mod clar fara graba sau neatentie, pentru ca graba poate brusca si ritmul dintre ei, precum si relatia lor, a fiecaruia in parte cu ceilalti.

60064_1479381827828_6669103_n

Micolino:  Ce momente de „legatura” puternica intre voi ca gemeni ati avut in copilarie? Dar acum ca adulti? Ce aveti voi foarte diferit si foarte asemanator? Ce hobyuri, placeri, bucurii comune aveti?

Elena: In mod clar ca gemene atrageam atentia. Nu ne doream, uneori aveam nevoie pur si simplu de un moment de respiro in care sa ne acomodam cu o noua incapere, un nou mediu, oameni noi. Dar adesea nu am avut acel moment pentru ca imediat atrageam priviri, adesea rasete si chiar remarci. Mult timp am fost ca pe o scena. Desigur…eram si primele “scoase la lectie”. Moment in care ne solidarizam enorm. Ne aparam in fata tuturor, nu aruncam vina una pe cealalta, mai degraba o preluama. Am avut momente de sincronizare evidenta: cadeam in aceeasi zi sau ne-am rupt blugii noi nouti in acelasi genunchi. Chiar ne-am si imbolnavit de urticarie in aceeasi perioada, in orase diferite fiind. Ne simtim si presimtim una pe cealalta. Acum, ca adulti, avem constiinta mult dezvoltata. Nu traim doar pentru unul. Ceea ce ne-a impins spre a face lucruri mari, cu impact general, cu avant social.

Acum sunt multe diferente, dar sunt delicioase nuantele. Inca din facultate, ne-am luat un ragaz de cateva luni in care nu ne-am cautat una pe cealalta, am avut efectiv nevoia sa realizam cat de mult dorim aceasta relatie, precum si faptul ca este alegerea noastra, nu este doar o fortare de a accepta un dat. E un dar asumat si dorit. Facem multe lucruri impreuna: plimbari, sfaturi chiar si la ore tarzii, picnicuri cu familiile noastre, dar avem si experiente diferite: ea este prezenta in multe manifestari culturale, eu mai degraba in cele sociale. O incurajez enorm si cred in ce face, vorbesc intr-o suflare despre relatia noastra chiar si la primele intalniri cu o persoana nou sosita in viata mea. Cred ca relatia dintre gemeni poate intimida si de aceea poate genera respingere sau evitare din partea altcuiva. Ma mandresc cu noi doua si cum ne cautam si dorim relatia, desi am avut hopuri destul de grele de trecut: am fost confundate, respinse, umilite uneori, chiar si evitate pentru ca suntem gemene.

Micolino:  V-ati indragostit de aceeasi persoana, la un moment dat? Sau s-a indragostit de voi aceeasi persoana?

V-a captivat povestea lor, nu-i asa? Ramaneti alaturi de noi pentru a citi continuarea interviului in partea a2a de saptamana viitoare!

Despre Elena Gorun puteti afla mai multe informatii accesand:logo wahm iar despre sora ei, Cristina accesand: http://imaginepeople.ro/

* Fotografiile publicate in acest material fac parte din arhiva personala a Elenei Gorun