Dragilor,

Vin cu vesti foarte bune. O stire „calda” pentru parinti!

breaking news_1469280198190_42977071_ver1.0_640_480_1481321234002_51227886_ver1.0_640_480

Primarul capitalei, Gabriela Firea tocmai a confirmat faptul ca un stimulent financiar în valoare de 2.500 de lei va fi acordat pentru fiecare nou-născut, conform unui proiect de hotărâre, adoptat astazi în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Gabriela Firea, a declarat, în debutul şedinţei, că suma va fi acordată atât pentru copiii născuţi în maternităţile de stat, cât şi în cele private, pentru a nu se crea discriminări, având în vedere că stimulentul este destinat copilului. Edilul general a precizat că, după ce în spaţiul public au apărut informaţii despre acest proiect de hotărâre, autorităţile locale au primit mai multe telefoane din partea unor familii care nu şi-au declarat până în prezent copiii.

Cred că, practic, vom pune capăt prin acest stimulent financiar acelui fenomen al ‘copiilor invizibili’, care se nasc, trăiesc, cresc în familii, dar nu au certificat de naştere, la 14 ani nu au o carte de identitate, nu pot fi vaccinaţi, nu pot să fie înscrişi la şcoală„, a spus Gabriela Firea.

Sumele vor fi acordate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti.

Pentru obţinerea stimulentului, este necesar ca măcar unul dintre părinţi să aibă domiciliul sau reşedinţa pe raza municipiului Bucureşti, iar naşterea copilului să fi fost înregistrată într-o maternitate din cadrul unităţilor sanitare cu paturi de la nivelul Capitalei. Cererea privind acordarea stimulentului se va depune la DGASMB, împreună cu documentele doveditoare: certificatul de naştere al copilului; o cerere tipizată; biletul de ieşire din spital/ certificat medical constatator al naşterii emis de către unitatea sanitară; extras de cont pentru efectuarea viramentului bancar, după caz.

Termenul de depunere a dosarului este o lună de la data naşterii copilului.

În expunerea de motive, semnată de primarul general Gabriela Firea, se arată că, potrivit prevederilor Legii asistenţei sociale nr. 292/2011, autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să intervină pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea efectelor temporare ori permanente ale situaţiilor care pot genera marginalizarea sau excluziunea socială a persoanei, familiei, grupurilor ori comunităţilor.

Din raportul de specialitate reiese că, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în perioada 2010 – 2015, numărul nou-născuţilor vii, ai căror părinţi au rezidenţa pe raza municipiului Bucureşti, a scăzut, astfel că, dacă în anul 2010 s-au înregistrat 21.147 copii, în 2015 au fost 19.255. Totodată, datele Eurostat bazate pe recensământul din 2011 arată că România se află printre primele cinci state în care declinul demografic este cauzat atât de sporul natural negativ, cât şi de migraţia netă cu valori negative.

„Reducerea continuă a natalităţii, în paralel cu o creştere constantă a numărului vârstnicilor, va determina schimbarea echilibrului între generaţii, cu consecinţe majore asupra dezvoltării socio-economice viitoare prin reducerea, progresivă, a disponibilităţilor privind resursele umane.  Conform datelor prezentate de Consiliul Naţional al Persoanelor Vârstnice, ponderea populaţiei tinere (0 – 14 ani) şi a celei adulte (15 – 65 ani) se va reduce, în timp ce proporţia populaţiei de peste 65 de ani şi peste va creşte exploziv, apropiindu-se de 20% în anul 2030 şi depăşind 26% în anul 2026”, se menţionează în acelaşi document.

Propunerea stimulentului este motivată de multiplele cheltuieli pe care o familie tânără trebuie să le realizeze odată cu venirea pe lume a unui nou-născut.

 

 

Sursa: Agerpres