Prematuritatea este o etapa dificila din viata parintilor si presarata cu emotii, griji, sperante si o serie de trairi ce doar ei sunt in masura sa le defineasca. Un bebelus nascut prematur atrage atentia celor din jur iar replicile nu sunt deloc absente. Suntem nevoiti sa absorbim atat incurajarile cat si descurajarile ce vin din partea celorlalti.

Iata cateva dintre cele mai intalnite „incurajari” transmise parintilor cu bebelusi prematuri si cum poti sa le faci fata:

  • Priveste partea buna a lucrurilor!

O portie de optimism in perioada marcata de teama si confuzie este binevenita pentru parintii bebelusului nascut prematur. Sa nu uitam ca aceste incurajari sunt primite cu drag, in momentul in care vin de la persoana potrivita si in momentul potrivit.

  • Imi pare rau!

Atunci cand oamenii raspund la vestea nasterii cu durere , spun adesea „Imi pare rau”, ceea ce nu te motiveaza  sa fii mai optimist. Mama ar putea raspunde la o astfel de replica cam asa:  „Aceasta a fost nașterea copilului meu – si e un lucru plin de bucurie, chiar daca nu a fost perfect.” sau „.. Multumesc! Si noi suntem atat de fericiti ca este aici”.

  • Oh Doamne, e atat de mic!

Avand in vedere ca parintii prematuri sunt ingrijorati de creșterea copilului lor,  dimensiunile reduse ale bebelusului nascut prematur atrag atentia celorlati. Este greu din cauza ca unii oameni nu spun, cel putin in primele doua luni de viata ale micutilor, „ E atât de drăguț! ” ci,  „E atât de mic!”

Un raspuns potrivit in fata unor astfel de remarci ar fi sa incercati :”.. Da, este mic, dar acum lucram la el”.

  • Cand iti poti lua copilul acasa?

Un bebelus aflat la terapie intensiva este sub supravegherea medicilor si trebuie sa treaca o perioada de timp pentru stabilizarea acestora. Nici medicii, uneori nu-ti pot spune o data fixa de externare a bebelusilor. In fata celor ca va adreseaza aceasta intrebare, incercati sa raspundeti:  „.. Vorbind despre viitor este foarte greu acum, cand avem vești, atunci vom sti”.

  • Ai fost tu de vina?

Aceasta intrebare este una dintre cele mai nepotrivite. Oamenii sunt curiosi cu privire la cauza prematuritatii si pe langa faptul ca mamicile sunt tentate sa se invinuiasca pentru aceasta nastere, intrebarea cu pricina nu face altceva decat sa accentueze starea de vinovatie.

O mama din spital ar putea spune: „Medicul mi-a spus ca eu am nascut prematur din cauza ca eram prea grasa”, dar la tine ce s-a intamplat?

Incercati sa va pastrati calmul si sa nu va lasati influentata negativ de existenta acestor replici. Un raspuns potrivit ar putea fi: „Doctorul meu nu mi-a sugerat nici o secunda cum ca as fi facut eu ceva gresit!”.

  • Cand tacerea nu e de aur!

In momentele dupa nasterea prematura, observati ca nimeni in afara de sot nu va este alaturi. Incercati doar sa va pastrati rabdarea, pentru ca unii oameni nu stiu cum sa reactioneze si ce anume sa va transmita in asemenea momente. Pur si simplu nu o luati personal, incercati sa dati un semn, fie printr-un email, sms, orice prin care sa le transmiteti celor apropiati : „Esti aici? Este un moment greu prin care trecem, insa speram sa fie bine. Este un capitol din viata mea si vreau sa faci si tu parte…Mi-e dor si am nevoie de sprijinul tau”.

Lumea in care traim nu este un bol de cristal in care sa fim protejate de toate evenimentele negative ci este o aventura din care trebuie sa iesim invingatoare. Nu va lasati influentate de parerile din jurul vostru si incercati sa le faceti fata fata cu brio, nu va pierdeti optimismul si nici diplomatia.

Voi cu ce alte pareri v-ati confruntat la nasterea bebelusilor vostri?

 

Andra Birladeanu,

Editor coordonator Micolino.ro