Virusul Respirator Sincitial (VRS) – mai mult decat o simpla raceala.  VSR-ul este un virus respirator care produce infectii ale tractului respirator. Acesta este larg răspândit și apare mai ales în timpul sezoanelor reci, in lunile de toamnă, iarnă și primăvară. Toată lumea este expusa riscului de a contacta infectia cu VSR si este foarte des intalnita la nou nascuti, sugari sau in prima parte a copilariei, afectand aproape toti copii pana la varsta de 2 ani.

Persoanele sanatoase vor avea simptome asemănătoare gripei în timp ce persoanele cu un sistem imunitar afectat, de exemplu, persoanele in varsta si copiii foarte mici, au un risc crescut de infecție severă cu VSR. De asemenea persoanele cu boli pulmonare cronice, nou-născuții prematuri, copiii cu sistemul imunitar compromis, copii cu boli cardiace sau copii cu Sindrom Down au risc mult mai mari de a face o infecție severa cu VSR. Același lucru este valabil pentru cei cu boli neuromusculare. Boala cronică în sine este un factor de risc important pentru cresterea spitalizarilor pentru infectii severe cu VSR.

De ce este VSR periculos?

VSR este cauza cea mai cunoscuta de bronsiolita, care este o inflamatie a bronhiilor (a căilor respiratorii mici din plămâni) și plămâni. Bronsiolita (a nu se confunda cu bronșită) este cea mai frecventa infectie a cailor respiratorii inferioare la sugari. Majoritatea internarilor in spital au fost cauzate de VSR.

VSR este, de asemenea, o cauza frecventa de pneumonie, care este o infectie a tractului respirator inferior. Infectia determină inflamatia alveolelor (sacilor de aer din plamani)  și a bronhiilor mai mici si umplerea lor cu lichid. Un copil afectat ar putea fi în imposibilitatea de a respira și nu va primi suficient aer.

Din păcate, nu există nici un tratament disponibil pentru infectia acuta cu VSR. Numai simptomele pot fi tratate.

IMG_7349

Ce factori cresc riscul de infectie cu VSR?

Copiii sunt la risc mai mare în cazul în care sunt institutionalizati in centre de îngrijire a copiilor sau în cazul în care fratii lor mai mari merg la școală, prin urmare, fiind mai expuși la contactul cu VSR. Un istoric familial de astm  de asemenea, crește riscul unei infecții mai severe.Același lucru este valabil pentru cei expusi la fumul de tutun și la alte diverse forme de poluare a aerului. Fratii din naștere multipla (multipletii) sunt, de asemenea expusi unui risc mai mare, mai ales ca acestia sunt de multe ori nascuti prematur si cu o greutate mica la nastere. Mai mult, ei au tendința de a se (re) infecta de la unul la altul și sunt astfel mai expusi riscului de a contacta virusul.

Focare de infecție cu VSR apar în fiecare an, de obicei în timpul lunilor mai reci ale anului. Epidemiile de VSR durează de obicei aproximativ cinci luni (octombrie-aprilie în părțile nordice ale globului și din iulie până în septembrie în părțile de sud ale globului).

Cu toate acestea, în ultimii ani, a fost demarat sezonul de VRS-, în septembrie deja în Europa de Vest și Europa Centrală. De multe ori, sezonul găsește apogeul în ianuarie și februarie, mai puțin frecvent în lunile noiembrie și decembrie.

De ce sunt nou-născuții prematuri mai susceptibili de a fi infectati cu VSR?

În timp ce copiii la termen au primit anticorpi de la mama lor în timpul sarcinii, nou-născuții prematuri nu primesc suficienți anticorpi materni prin placenta. Prin urmare, nou-născuții prematuri sunt mai susceptibili de a contracta VRS începând cu primele săptămâni de viață a acestora și dupa. În plus, nou-născuții prematuri sunt adesea ventilati artificial, fapt  care ar putea afecta tesutul lor pulmonar, putand duce la aparitia bolii cronice pulmonare (BDP – displazie bronhopulmonară). Prin urmare, acesti copii au un risc mult mai mare de a contacta VSR, precum și să dezvolte o infectie acuta mai severa, deoarece corpul lor deja limitează aprovizionarea cu oxigen.

2

Care sunt simptomele infectiei cu VSR?

La început, simptomele inițiale de bronsiolita se aseamănă adesea cu o raceala comuna.

 

Simptomele pot fi:

  • nas infundat sau secretii nazale
  • febra
  • scăderea apetitului
  • tuse uscata
  • dificultăți de respirație

Simptome suplimentare de VSR ar putea include:

  • tuse persistentă și respirație șuierătoare (wheezing)
  • febră mare
  • dispnee/respiratie accelerata

Pneumonia cauzata de VSR are simptome asemănătoare gripei, dar poate include, de asemenea si:

  • tuse cu mucus (eventual verde, ruginiu sau pătată de sânge)
  • scurtarea respirației
  • dureri în piept

În cazul unui nou-nascut si mai ales a unui copil la risc sau cu boli cronice, pot apare oricare dintre aceste simptome si este important să contactați urgent un medic .

Cum se transmite VSR?

Virusul se raspandeste prin persoane infectate: prin inhalarea secretiilor din strănut sau tuse, care conțin virusul si care apoi vin in contact cu gura, nasul sau ochii altcuiva. Infectia poate aparea si prin contact direct a unui obiect contaminat sau a unei suprafețe.

Virusul RSV se raspandeste rapid si poate trai timp de o jumătate de oră sau mai mult pe mâini, până la cinci ore pe obiecte si suprafete de lemn și timp de mai multe ore, pe țesuturi.

Perioada de incubatie a VSR este între 2-8 zile, în medie, ea este de 5 zile. Unii oameni infectați cu RSV arată primele simptome la o zi după ce a contractat virusul. În general, persoanele cu un sistem imunitar puternic sunt contagioase pentru 3-8 zile. Nou-născuții prematuri, sugarii și pacienții cu deficiențe ale sistemului imunitar pot fi contagiosi pentru mai multe saptamani, rareori chiar de luni de zile.

IMG_7337-2

Cum poate fi redus riscul infectiei cu VSR?

Nu există nici un vaccin pentru VSR, dar terapia preventiva s-a dovedit a fi o strategie importantă pentru a gestiona virusul. Parintii de sugari prematuri și copii în situație de risc ar trebui să se consulte cu un profesionist de sanatate pentru mai multe informații. De exemplu,copiii cu risc deosebit pot fi susținuti în apărarea lor împotriva VSR folosind o abordare de protecție specială cunoscută sub numele de imunizare pasiva.

Pentru a reduce riscul de infecție cu VSR, următoarele etape preventive trebuie adaptate:

  • Acoperirea nasului și a gurii cu o batistă atunci când tușiți sau strănutați
  • Aruncarea batistelor folosite în coșul de gunoi după utilizare
  • Spălarea mâinilor de multe ori și folosirea săpunului și a apei calde (sau un mijloc de curățare pe bază de alcool, daca apa și săpunul nu sunt disponibile; curățarea anti-bacteriana nu ucide virusurile)
  • Atingerea sugarilor prematuri și a nou-născuților doar după ce mâinile au foct spălate
  • Evitarea atingerii ochilor, nasului și a gurii, deoarece germenii se pot răspândi în acest fel
  • Limitarea contactului fizic cu oricine are o răceală, febră sau le curge nasul
  • Dezinfectarea jucariilor, a zonelor de joacă și a suprafețelor (cum ar fi blaturile meselor), pentru ca germenii pot trai timp de peste 24 ore pe articole de uz casnic
  • Fumatul interzis în apropierea copilului și schimbarea hainelor care au fost expuse la fum (chiar la fum de mâna a doua), înainte de a intra in contact cu copilului
  • Încercarea de a evita locurile în care există o mulțime de oameni (de exemplu: transportul public, mall-uri mari și sălile de așteptare)

Care sunt efectele pe termen scurt și lung ale unei infecții cu VRS?

Pe termen scurt, o infecție cu VSR poate duce fie la o raceala sau gripa. Cazurile mai severe pot ajunge uneori la boli amenintatoare de viața: bronsiolita, pneumonie, BPD (displazie bronhopulmonară) sau chiar deces (1 din 100) din cauza functiei pulmonare limitate.

Unii copii care au suferit o infecție severă cu VSR pot dezvolta astm in copilarie sau simptome foarte similare cu cele de astm. Ca urmare, acestia pot suferi de pe urma consecințelor unei infecții cu VRS pentru o perioadă lungă de timp.

Un copil care a contractat o dată VSR nu dezvolta imunitate la viitoarele infecții VSR. Este posibil de a experimenta episoade repetate de infecții cu VRS.

Ce altceva se poate face pentru a imbunatati sanatatea copiilor la risc în ceea ce privește infectia cu VSR?

Monitorizarea atenta a copilul pentru riscul aparitiei infecțiilor, deoarece o infecție identificată precoce este mai ușor de gestionat.

Sursa materialului: http://www.efcni.org/index.php?id=2045&L=-1%27

Sursa fotografiilor: Asociatia Unu si Unu