Cea mai frumoasa experienta. Da, asa incepe vizita noastra la stomatolog dupa lungi ” scenarii” pe care ni le-am facut inainte, dupa o serie de emotii si ganduri pe care mi le-am facut singura, pana la urma. Uitandu-ma in urma, cred ca eu am fost mai panicata decat ei.

Ok, imi recunosc si eu teama de stomatolog dar intr-un material viitor va povestesc detaliat cum am reusit sa o depasesc si cu ce ganduri merg acum in cabinet:)

Sa revenim la prima vizita a piticilor in cabinetul de stomatologie.

Am ales Cheo Klinik  si am tinut cont de toate recomandarile pe care le-am primit de alti parinti care au experimentat deja aceasta experienta.

Sambata i-am luat pe cei doi cavaleri ai mei de manuta si am intrat in clinica. Un aspect foarte important pentru noi a fost si programul de weekend care poate fi la indemana oricui.

Dna dr. Monica Cheregi ne-a intampinat alaturi de asistenta ei si a inceput „distractia”.

Ce m-a atras pe mine, ca parinte?

  • Ne-a prezentat cu lux de amanunte locul in care aveam sa petrecem cel putin o ora. Copiii se puteau folosi de toate jucariile din sala de asteptare astfel incat sa se relaxeze, sa se acomodeze cu locul, sa prinda curaj si sa nu aibe senzatia nici pentru o clipa ca vor urma clipe cu durere si chin;
  • Timpul se masoara altfel aici. Nu in minute si ore, ci in certitudinea ca cei mici sunt relaxati si inteleg ca este un loc in care e normal sa vii la un interval de timp, sa ai grija de dintisori etc.
  • Dna. doctor mereu a avut o atitudine captivanta si pentru mine, nu mai zic pentru cei mici… zambitoare, prietenoasa si cu un limbaj in termenii celor mici, nu a tacut o clipa. Mai intai le-a prezentat cabinetul, apoi fiecare instrument ce avea sa-l foloseasca avea o poveste. Totul era prezentat intr-un mod ludic.

Lumina era de fapt „Soarele ce ii lumina perfect gurita si dintisorii ca sa vada mai bine”, freza era de fapt un instrument care scotea apa si care spala dintisorii, totul era pe incercate. De fiecare data cand le explica ceva le oferea si posibilitatea de a se juca si ei cu ceva asemenator. Stiti, pe modelul: „Spunem, aratam si aplicam”:)

  • fiecare miscare, fiecare zgomot era explicat in limbajul lor si nimic nu le era necunoscut.
  • in momentul in care trebuia finalizata caria, dna dr. le promitea un desen spectaculos pe dinte, in anumite culori s.a.m.d pe care ei nu-l puteau vedea. Totul se vedea seara, cu lumina albastra a medicului:) Au crezut si au stat linistiti, da. Nici mie nu-mi venea sa cred:)
  • nu a folosit niciun cuvant cu rezonanta medicala: ace, tratament, durere, injectie, seringa, medicamente etc.
  • in fata lor aveau si un tv la care se puteau uita la desene animate in timpul sedintei, fapt ce i-a ajutat sa se relaxeze, sa le distraga atentia .

IMG_4987

  • usile cabinetului erau deschise si ramaneau asa. Mi-a placut mult asta. Nu aveai senzatia de spatiu inchis, de suspans si de frica.
  • prezenta parintilor in cabinet pe toata durata sedintei. Asta ii ajuta si le ofera sentimentul de siguranta si asa ar trebui sa se intample in toate cabinetele stomatologice
  • la sfarsitul vizitei au primit recompense si da, i-a castigat si cu asta. Fiecare si-a ales cate un premiu dintr-o cutie si cate o bila cu „cel mai curajos”
  • sa nu uit de faptul ca amenajarea este diferita si atragatoare pentru cei mici.

IMG_4983

Ce concluzii am identificat dupa prima vizita la stomatolg?

Este foarte importanta si nu trebuie sa fie sortita esecului pentru ca va avea repercursiuni pentru intreaga viata.

Noi, parintii, trebuie sa ne documentam intens inainte de a face o prima programare: cereti cat mai multe recomandari, cititi si informati-va despre specializarile doctorilor din clinica respectiva, despre feedback-urile celorlalti parinti care le-au trecut pragul, despre calitatea serviciilor, despre tot ceea ce va intereseaza.

Totul trebuie sa se intample intr-un cadru securizat pentru cei mici.

Este obligatorie vizita la stomatolog chiar daca cei mici au inca dinti de lapte. Acestia ii influenteaza in mod direct pe cei definitiv.

Incercati pe cat posibil sa preveniti si sa nu ajungeti la senzatia de durere simtita de cei mici, pentru ca foarte greu vor intelege dupa ca vizita la doctor este fara durere si relaxanta.

Copiii coopereaza si reactioneaza pozitiv numai in cazul relatiilor bazate pe incredere cu orice fel de doctor. Daca de la prima sedinta, acesta reuseste sa le fie prieten, atunci relatia s-a construit intr-un mod benefic pentru ei si ii vor influenta pozitiv si in viata de adult.

Astazi suntem la fel de curajosi si mergem la cea de a doua „vizita”.

Voi ati mers cu copiii la dentist pana acum? Cum a fost la voi?

P.S: acesta nu este un material publicitar, ci este experienta noastra fericita, pe care am dorit sa o impartasim cu voi