Au trecut deja doi ani de cand a trebuit sa vina pe lume. Mult inaintea sorocului. Dupa mai putin de 27 de saptamani petrecute in burta mamei si din cauze care vor ramane cel mai probabil necunoscute,  David a trebuit sa vada lumina zilei. S-a nascut  prin operatie cezariana la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta  Mures din Targu Mures, avand la nastere 900 de grame si 39 de centimetri.

Un copil puternic, hotarat sa traiasca. Si, cu siguranta, un copil norocos. Norocos pentru ca a avut sansa sa vina pe lume intr-un loc in care a fost ajutat in lupta pentru  viata. Un pumn de carne de 900 de grame nu poate lupta singur, oricat de mare i-ar fi pofta de viata.

Si el, si eu, si noi toti, am iesit invingatori.

Trei luni. Atat a trebuit sa treaca pana cand am putut pleca acasa. Impreuna cu David, am locuit in spital in toata aceasta perioada. Pentru mine a fost o lectie de viata enorma . Un privilegiu, as spune acum, uitandu-ma inapoi…  o sansa unica de a  urmari spectacolul vietii jucat „de-adevaratelea” in orice spital…

Si am mai invatat ceva: ca sunt oameni in sistemul medical din Romania capabili si suficienti de incapatanati sa infaptuiasca miracole; in ciuda denigrarilor (de multe ori indreptatite) si a lipsurilor absurde, acolo medici si asistente salveaza vieti si demonstreaza zilnic ca pentru a face medicina adevarata iti trebuie talent si multa daruire. Sunt indreptatita sa vorbesc doar despre sectiile de terapie intensiva neonatala si post terapie… Temple ale ingerilor,  imi place mie sa le spun…

Colaj 2

Pentru anul in care traim, lipsurile cu care se confrunta si carora trebuie sa le faca fata sunt ABSURDE: este absurd sa nu existe generator de curent al sectiei de terapie intensiva si sa auzi in miez de noapte doctorite si asistente alergand de la un incubator la altul pentru a-i ventila mecanic pe bebelusii care nu respira singuri („generatorul mare al spitalului porneste mai greu”)… este absurd sa nu existe substante dezinfectante pentru maini sau pentru instrumentar intr-un mediu care trebuie sa fie absolut steril… sa nu existe consumabile pentru aparatura medicala… incubatoarele din dotare (primite printr-un program national al Bancii Mondiale) sa nu poata fi reparate din lipsa de firme care sa asigure mentenanta…

Cu toate acestea, acolo si in aceste conditii, se intampla lucruri mari. Nu doar copii nascuti prematur, ci si copii nascuti la termen cu diverse probleme medicale, ajung ziua in care pleaca acasa. Pentru ca au avut o sansa.

Se spune ca nasterea oricarui copil este o minune. Dar uneori e incompleta, fiind nevoie si de supravietuire. Pentru desavarsirea ei lucreaza acesti oameni, medici si asistente.

Si merita ajutati!

http://goo.gl/OSbO6J

 Mamica de prematur

Sursa fotografiilor: Arhiva mamicii de prematur