Desi principiile de baza ale training-ului in privinta unui somn sanatos sunt aceleasi, indiferent de cati copii ai, lucrurile se complica putin cand ai gemeni, tripleti etc. (intelegeti unde bat).

Daca ai doi (sau mai multi) bebelusi, trebuie sa-i hranesti, sa-i schimbi si sa-i alini pe toti. In plus, daca esti in aceasta situatie, ai si sarcina de a coordona o rutina care sa functioneze pentru toti bebelusii. Si una dintre cele mai importante parti ale rutinei este somnul nou-nascutilor.

Pune bazele si gaseste o rutina

Ca parinte de gemeni trebuie sa ai in vedere primele etape ale sleep coachingului chiar de la sase saptamani de viata (daca bebelusii tai au fost nascuti prematur, foloseste varsta ajustata). Nu sunt insa o sustinatoare a sleep coachingului pentru copii mai mici de sase luni. Dar ii incurajez pe parintii de gemeni sa respecte cateva sugestii simple.

Pune bebelusii in patut cand sunt aproape adormiti, cel putin o data pe zi si incearca sa te adaptezi indiciilor pe care ti le dau in privinta somnului. Daca incerci asta de 10 minute si ai parte de mai mult plans decat somn, in ciuda eforturilor tale de alinare, este in regula sa renunti si sa incerci alta data. Multi parinti isi dau seama de foarte devreme de temperamentul diferit al copiilor si de faptul ca ceea ce merge pentru un copil nu merge si pentru celalalt.

Acesti pasi initiali te vor ajuta sa incepi trainingul oficial in jurul varstei de patru-sase luni.

Cunoaste orele de trezire

Incearca sa trezesti bebelusii la aceeasi ora in fiecare dimineata sau lasa-i sa se trezeasca reciproc pentru a fi amandoi (toti trei, toti patru etc.) pe acelasi program. Daca vezi ca unul dintre bebelusi se trezeste constant mai devreme, hraneste-l si trezeste-l si pe celalalt. In orice caz, asigura-te ca ii trezesti pe amandoi la cel mult 30-45 de minute distanta unul de celalalt.

Gandeste-te la roomsharing

Nu uita ca bebelusii au stat in pantece impreuna vreme de noua luni si s-au alinat unul pe celalalt, asa ca impartirea camerei nu este asa un salt urias. Am dat si peste familii care isi culcau gemenii in acelasi patut pana cand au invatat sa se rostogoleasca.

Poate te ingrijorezi ca bebelusii se vor trezi reciproc in timpul noptii daca fac zgomot, dar asta nu se intampla de obicei. Adesea, daca vezi ca ai un copil care se trezeste si plange constant, simti nevoia sa te duci sa-l salvezi, pentru a nu-l trezi pe celalalt si a crea un haos si mai mare. Este posibil ca bebelusii sa-si imparta camera ceva vreme, asa ca este important sa-i lasati sa se obisnuiasca cu zgomotele celuilalt.

Ceea ce nu inseamna ca nu poti intra in camera sa-l alini pe copilul suparat, caci asta trebuie sa si faci: ia-l usor in brate sa-l linistesti pentru a putea adormi. Nu uita ca, avand gemeni, nu ai niciodata de-a face cu un singur bebelus, asa ca, cu cat se obisnuiesc mai repede cu plansul fratilor, cu atat vor fi mai putin deranjati de acesta.

Gandeste-te la urmatorul lucru: cu totii ne obisnuim cu trenul care trece pe langa bloc, daca stam langa gara, sau cu sforaitul partenerului sau cu latratul constant al cainelui vecinului la 3 A.M. Bebelusii tai vor invata si ei sa doarma pe plansul fratillor.

Daca ai un bebe care face un scandal urias si se trezeste frecvent, el ii poate deranja foarte tare pe ceilalti. Daca asta e situatia, te incurajez sa-i separi pana cand cel galagios doarme toata noaptea sau se trezeste doar o data pentru a se hrani.

Somnicuri de zi separate

Desi, in general, recomand impartirea camerei de catre gemeni cand vine vorba de somnul de noapte, in cazul somnului de zi avem de-a face cu o cu totul alta poveste. Multi parinti sunt surprinsi sa afle ca majoritatea bebelusilor duc o lupta destul de crancena cu somnurile de zi. Imagineaza-ti ca nu vor sa piarda nimic, vor sa se joace, iar mama vine si te ia, pe tine si pe partenerul tau de joaca si va pune la somn. Normal ca se vor juca! Ceea ce nu este planul mamei. In unele familii, tactica asta functioneaza de-a lungul copilariei, in altele insa gemenii trebuie separati.

Coachingul somnurilor de zi poate fi o provocare si cu un singur copil, daramite cu gemeni. Provocarea se amplifica daca somnurile au loc in camere separate. Daca esti norocoasa, il poti culca pe unul, pentru a te putea concentra pe celalalt. Daca nu se intampla asta in casa ta, va trebuie sa o iei prin rotatie, calmandu-l pe unul si apoi ducandu-te la altul. Continua in acest fel la fiecare 10 minute (stiu ca vei fi obosita, dar tine-te de rutina).

Gaseste o rutina care functioneaza

Ora de culcare este o provocare in cazul parintilor de gemeni. Trebuie sa schimbi scutece, sa pui pijamalute, sa-i strangi in brate, sa le citesti o poveste. Am vorbit cu multi parinti care au spus ca incearca sa-si linisteasca un copil, doar ca sa vada cum celalalt incepe circul. Si este in regula.

Le spun parintilor sa inchida usa, sa le puna pijamalele copiilor si sa continue sa citeasca. Daca unul se trezeste, continua sa citesti, incearca sa-l bagi un pic in seama, dar nu exagerat. Daca unul dintre bebelusi este campion la somn si celalalt are nevoie de ajutor, separa-i seara temporar, pana cand toata lumea are tipare regulate de somn.

Daca amandoi sunt „pretiosi”, stai intre patuturi si linisteste-i pe rand.  Cu aceasta abordare, ar trebui ca, in cateva zile, sa poti sa-i potolesti doar cu ajutorul vocii.

Programe diferite de somn

Gemenii pot avea nevoi diferite de somn, dar programele lor nu trebuie sa fie extrem de diferite, sa nu depaseasca adica o ora intre ele. Unii cercetatori au descoperit ca gemenii identici sunt mai predispusi sa aiba nevoie de aceeasi cantitate de somn ca ceilalti gemeni. In orice caz, poate nu vei reusi sa-i pui pe acelasi program, dar vei vrea sa respecte orare similare.

Asigura-te ca-i trezesti la cel mult 30 de minute distanta unul de celalalt si continua apoi ziua pe un program flexibil. Acelasi lucru este valabil si daca vezi ca unul dintre bebelusi doarme foarte mult. Il poti trezi cand face si celalalt ochi si apoi sa- lasi sa aiba un somn de zi mai lung care sa nu strice insa ora de baie.

Daca ai gemeni, esti tot timpul in alerta si acelasi lucru se aplica si in cazul somnului. Nu fi surprinsa daca va trebui sa modifici rutina cand cresc (de obicei, cand ajung la un puseu de crestere sau ating un prag important de dezvoltare), mai ales cand copii trec de la doua somnuri la unu, in timpul zilei.

Si nu uita un ajutor pentru somnul de zi poate sa fie intunericul, studiile arata ca somnul de zi este influentat de mediu si lumina joaca un rol important in calitatea si calitatea somnului. Dupa varsta de 6 saptamani (ajustata) sa nu-ti fie frica ca vor incurca ziua cu noaptea, stiu foarte bine care este diferenta, insa ii poate ajuta sa adoarma mai repede si mai mult.

Spor la adormit!

Mona

 

Despre Mona:

Mona este mama a doi copilasi, aproape gemeni si primul specialist in somnul copilului de 0-4 ani din Romania. Gasiti detalii despre Mona si activitatea ei pe www.bebedoarme.ro